Stout csehül

2019. március 11. hétfő
Amikor 2008-ban piacra került a Primátor stout, még kevés jele volt annak, hogy rövidesen Csehországban is sörforradalmi változások lesznek.

A lager-birodalom – ahogy egy szakíró jellemezte a cseh sörfőzést századunk elején – nem sok jelét mutatta a különféle ale-k íránt.  Akkoriban nem sok jele mutatkozott, hogy lesz ez másként is a cseh sörpiacon. A náchodi Primátor sörfőzde, az elsők között volt melyet megérintett a változások szele. 2006-ban kijöttek egy bajor típusú búzasörrel, és ennek sikerét követően, 2008-ban nyomán álltak neki egy klasszikus ale azaz a stout főzősének. A rövidéletű Staropramen Velvet után ez volt az első cseh stout.

A stout ún. „infúziós” eljárással készül, szemben a csehek által leggyakrabban alkalmazott dekokciós cefrézéssel. Emellett többféle malátát is felhasználnak készítéséhez: a pilseni, a bajor és a karamell mellett, füstölt maláta és malátázatlan zab is kerül a cefrébe, Az meg igazi forradalmi tett volt, hogy nem a híres Saaz, hanem brit komlókkal készült a Primátor stout. Az eredmény  egy nagyon sötét borostyán színű sör, krémes karamelles habbal és kávés, kakaós jegyekkel, csokoládés keserűséggel.

A Primátor stout szép sikereket aratott a fogyasztók körében, így immár tíz éve a náchodi sörgyár szortimentének az egyik legkedveltebb tagja.Twitter megosztás Google+ megosztás