Svijany a Góliátok között

2018. május 29. kedd
Nincs mese a Svijany sör megérkezett a legnagyobbak közé. Hét százalékkal a legkeresettebb nem multinacionális sör a cseh vendéglátásban.

Csehországban most lesz egy éve, hogy betiltották a vendéglátóhelyeken a zárt terekben a dohányzást. A csehek ennek az intézkedésnek tulajdonítják a sörfogyasztás egy főre számított éves öt literes csökkenését. Különösen az érinti fájdalmasan a világ legnagyobb sörivóit, hogy megváltozott a fogyasztás szerkezete. Egyre több fogy a dobozos sörből és egyre többen otthon böknek föl egy (két-három) sört maguknak.

Ennek az otthoniasult sörözésnek köszönhetően immár jóval több sör – a fogyasztás hatvankét százaléka – talál a boltokban gazdára. Emiatt aztán alig több, mint hatmillió hektolitert gurítanak csak le a csehországi vendéglátóhelyeken. Ami viszont egészen meglepő, hogy a Pilsner Urquell (18%), a Kozel (12%), a Radegast (11%) és a Gambrinus (10%) után a Svijany a legnépszerűbb sör a vendéglátásban, megelőzve a Staroprament (4%), a Budvart (3%) és a Krusovicét (2%).Twitter megosztás Google+ megosztás