Svijany sörsor

2021. július 28. szerda
Bergamotnaranccsal és yuzuval, azaz japán-citrommal, ízesíti a Svijany sörgyár az új alkoholmentes sörét.

A Svijanský alkoholmentes sör – Svijanský Vozka néven – 2005 óta van a piacon. Előállítása hagyományos eljárással történik, mint alkoholos társaiké, csak az alkohol képződését technológiailag megakadályozzák.

A sima alkoholmentes sörből eddig is készült ízesített, amit feketeribizlivel és lime-mal igyekeztek izgalmassá tenni. Némileg meglepő, hogy a több mint hatszázezer hektoliteres évi értékesítésből, mindössze négyezerötszáz hektoliter az alkoholmentes részesedése.

Érdekesség, hogy a Svijany sörgyár kínálatában az egyetlen sör, amely nem alsóerjesztésű egy Weizen azaz német típusú búzasör. Emellett tucatnyi, klasszikus cseh láger sört kínálnak. Ilyen a nálunk is népszerű „tizenkettes” Svijanský Rytír, vagy a „tizenegyes” Svijanský Máz.

Legerősebb sörük egy alkalmi sörkülönlegesség a „húszas” Svijanská Dvacítka volt, ami egy limitált kiadású ünnepi tétel volt, 9,5 százalékos alkoholtartalommal, amelyet a sörfőzde fennállásának négyszázötvenedik évfordulójára főztek.

Jelenleg a gyár legerősebb sörei a „tizenhármas” – a világos Kníže, a sötét Kněžna és a szűretlen Kvasničák – és a „tizenötös” Baron. És végül, de nem utolsó sorban említjük a népszerű „řezané” avagy vágott sört, a félbarna Fandát.

A japán citrom azaz a Yuzu elsősorban Japánban és Koreában terjedt el, de talán mondanunk sem kell, hogy itthon a Mad Scientist már főzött vele sört. A bergamott már ismerősebb lehet számunkra, hiszen – a leginkább Dél-Olaszországban honos narancsféle – illóolajai adják a Earl Grey tea különleges ízét.Twitter megosztás Google+ megosztás