Száraz legyen-e a november?

2018. november 7. szerda
A világért sem szeretném elbagatellizálni az alkoholizmus problémáját, de vajon mikortól kell aggódni magunkért?

Elöláróban szeretném leszögezni, hogy nagyon helyesnek tartom, hogy különféle kampányokkal igyekeznek felhívni az emberek figyelmét az alkohol okozta problémákra. Mert persze a többség – ha még nem túl nagy a baj – éppúgy nem foglalkozik a kérdéssel, mint azok a sörturisták, akik idén november elsején sűrű, tömött sorokban várakoztak az U Zlatého Tygra előtt, a nyitásra várva.

A sör nem alkohol – hangzik el gyakran a kijelentés, mellyel mi sörivók felmentést adunk magunknak. Azért nem kellene ennyire egyszerűen elintézni a kérdést, mivel jobb megelőzni a bajt, míg várni amig a probléma akkuttá nem válik. Ezért tartjuk helyesnek a „Száraz november” elnevezésű kezdeményezést.

Két dologra mindenképp felhívja a figyelmet. Az egyik, hogy a lemondással kipróbálhatjuk mennyire vált életünk részévé az ivás. A másik, hogy ha tényleg van alkoholproblémánk, akkor a titkolódzással és a tagadással nem megyünk semmire. Nem véletlen, hogy a legjobb eredményeket a leszokásban az Anonim Alkoholisták csoportterápiája érte el.

Mindenesetre tegyen egy próbát és válaszoljon az alábbi kérdésekre. Ha több, mint 12 pontot gyűjt össze, azt tanácsoljuk, bánjon óvatosan az alkohollal. Íme a kérdések – a zárójelben jelzett pontok az igen válasz után járnak!

Napi sörfogyasztása meghaladja az 1 litert? (1 pont);  Gyakran vannak depressziós hangulatai? (2 pont); Figyelmeztette-e már Önt valaki, hogy túl sok alkoholt fogyaszt? (3 pont);  Vér szerinti rokonai között van-e, volt-e alkoholbeteg? (4 pont);  Stresszhelyzetben könnyebben nyúl a pohár után? (5 pont);  Nehezére esne egy hónapig alkohol nélkül élnie? (6 pont)

 

Fotó: Miklósi László

 Twitter megosztás Google+ megosztás