Száz hidat, ezer sört

2021. március 1. hétfő
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

A rendszerváltozás után is még évekig kellett várni, hogy az addig szégyenszemre a sörfogyasztás és a sörfőzés ranglistáin is a csak a sor végén kullogó lengyeleknél is bekövetkezzék a változás. Azóta azonban sok víz lefolyt az Oderán és ma negyvenmillió hektolitrrel ott vannak a negyedik helyen és sörfogyasztásban –  a legfrisebb adatok szerint – csak a csehek előzik meg őket.

Wroclaw – avagy Breslau vagy Boroszló – első modernkori sörfőzdéje a Spíz 1995-ben nyílt, de az utóbbi évek hatalmas fellendülést hoztak a város sörfőzésében. Ma már jónéhány sörfőzde – Profesja, Spíz, Stu Mostów, Prost, Złoty Pies, Doctor Brew – gondoskodik arról, hogy a boroszlóiak saját söreikkel is enyhíthessék szomjukat.

A Stu Mostów 2014-ben kezdte meg működését és nagyon rövid időn belül komoly rangot vívott ki magának a lengyel kraftosok körében. Két márkájuk is van: az egyik a WRCLW, a másik a Salamander. Előbbibe egy pils, egy rozsör, egy zabsör és egy barna búzasör tartozik. A Salamander választékában is hasonlóan izgalmas a választék, de itt – méltóan a kraft névhez – a megbítható ale-k mellett olyan különlegességek találhatók, mint egy forradalmi Wheat Porter, az ütős Black IPA, vagy a Cream Stout.

A  Beerboxnál már eddig is kaphatók voltak sörök a Stu Mostów sörfőzdétől, de március harmadikától elérhető a lengyel főzde exklúzív  sörcsomagja, melyet hat különböző,  híres-neves külföldi sörfőzdével együtt készítettek. A kollaboráció során olyan főzdékkel álltak össze, akik nevét sokan ismerik, áhitattal néznek fel rájuk és a szakmában is bárki megirigyelné a közös együttmüködést.

Íme a kollaboránsok és a sörök: 

Verdant Brewing Co (UK) // New England IPA 
Bellwoods Brewery (CAN) // DDH Sour IPA 
CRAK Brewery  (ITA) // DDJ New Enlgand IPA 
Other Half Brewing Company  (USA) // DDH Dupla IPA Strata
Whiplash Beer  (IRE) // Old school Imperial stout 
3 Sons Brewing Co. (USA) // Imperial pastry stout 

A limitált darabszámú csomagot Magyarország egész területére kiszállítják. Az ára 14.000 forint, de hidd el, nem fogod megbánni! Twitter megosztás Google+ megosztás