Szédületes sörök Broumovból

2015. október 5. hétfő
A papok régóta nem főznek sört a kisvárosban, de irántuk érzett tiszteletből a Broumov-i sörök az Opat nevet viselik.

A lengyel-cseh határhoz közeli, cseh kisváros Broumov nevezetessége a bencés kolostor, melyben a 17. század végéig főztek a szerzetesek sört.A broumovi sörfőzés hivatalos kezdete 1348, ekkor kezdtek el a kolostor épületében sört főzni.  A főzde azonban többször is leégett, ezért úgy döntöttek, hogy azt a kolostor falain kívül építik újjá. A mai főzde elődje 1712 és 1714 között épült fel a kolostortól nem messze, az akkor még önálló – de ma már Broumovhoz tartozó – Olivětínben.

A helyi sörgyártás később világi kezekbe került és élte a kisebb, regionális cseh sörfőzdék életét. A Broumov-i sör sokáig nem tett különösebb hírnévre szert, a főzött mennyiség elsősorban a járás igényeit elégítette ki és a választék is megszokott 10-es és 12-es sörökre korlátozódott. Természetesen a sörgyár sem úszta meg az államosítást, de számos hasonló sörgyárral szemben megmenekült a bezárástól. A bársonyos forradalom után privatizált sörgyár új tulajdonosai viszont nem elégedtek meg a sör regionális jellegével és érdekes utat választottak a szürkeségből való kitörésre. Ez pedig nem jelent mást, mint a szortiment elképesztő kibővítését. A 21. század sörtrendje egészen új és különleges próbálkozásokra sarkallta a sörfőzőket, de az ízesített sörök piacára talán egyetlen egy sörgyár, nem lépett ki olyan széles kínálattal, mint az alig 20 ezer hektoliteres évi kapacitású OPAT – azaz Apát – sörmárka.

A teljesség igénye nélkül, néhány az ízesített, jellemzően 4,8 százalékos alkoholtartalmú, Olivetinsky Opat sörök választékából: csokoládés, cseresznyés, szilvás, sárgabarackos, borsos, citromos, homoktövises és mézes lágert is készítenek. Igazi különlegesség az Opat Cannabis, mely a komló mellett – annak növénytanilag egyik legközelebbi rokonával – kenderrel lett ízesítve. Természetesen készítenek hagyományos 10-es, 12-es söröket, barnát és világosat egyaránt, valamint egy tradicionális, erősre főzött 17-es ünnepi sört is.

#cseh sör

 Twitter megosztás Google+ megosztás