Szentandrási jubileum

2018. május 8. kedd
A békésszentandrási sörfőzde első sörének újrafőzésével és egy hidegkomlózott New Age Hoplagerrel tette emlékezetessé a sörfőzde 25 éves jubileumát.

Nem sok sörfőzde dicsekedhet negyedszázados múlttal Magyarországon. Pedig az első sörfőzdealapítási láz 1992. és 1995 között idején több mint háromszáz főzde kezdte meg működését. Sajnos amilyen gyors ütemű volt az indulás olyan tempóban zajlott a bezárási hullám is. A kudarc egyik oka lehetett, hogy a kilencvenes években a hazai sörfőzdék – kicsik és nagyok egyaránt – kizárólag láger söröket főztek. Ebben a versenyben a nagyüzemek verhetetkennek bizonyultak.

A második sörfőzdealapítási láz 2011-ben indult. Az újnnan alapított főzdék azonban – az amerika sörforradalmi trendeknek megfelelően – immár a felsőerjesztésű sörökkel jelentkeztek. A döntés helyesnek bizonyult, hiszen ebben a piaci szegmensben csak egymással kellett versenyezniük. A legtöbb sörfőzde már meg sem kísérelt lágert főzni. A régebb óta működő kisüzemek is ebben az írányban bővítették kínálatukat és kezdtek el ale-ket, búza- és ízesített söröket is főzni.

A békésszentandrási főzde is a tulajdonosváltást követően ebben az irányban is bővítette sörválasztékát, de a APA, a gyümölcsös- és búzasörö valamint a különféle szezonális sörök mellett továbbra is a láger-vonalon a legerősebbek. Egyik legnépszerűbb az Ogre talán, a legjobb magyar pilseni sör. A jubileum alkalmából újrafőzték első sörüket az Arany Korsót – ez egy egyszerű ivósör – és készült egy hopláger is Mutti néven. Ez utóbbi egy hidegkomlózott láger, mely üdítő frissességével valószínűleg a nyári sörfesztiválok egyik sztárja lesz.Twitter megosztás Google+ megosztás