Színes sörökkel álmodom

2018. november 6. kedd
Ha a szivárvány minden színében talán nem is, de nagyon sok árnyalatához találunk hasonló színű sört.

Talán a kék szín a legidegenebb a sörtől. Legjobb tudomásunk szerint, ezt eddig csak mesterséges színezékkel sikerült előállítani. Létezik viszont már zöld színű sör és a különféle gyümölcsös sörök is igen meghökkentő színekben pompáznak.

A sör színét átlagesetben a malátázott gabona milyensége határozza meg. Vagyis minél tovább, illetve minél magasabb hőmérsékleten történik a gabonaszemek csíráztatása, annál sötétebb lesz a maláta illetve a belőle készült sör. A sör színe a szalmasárgától a feketéig terjedhet, de ezen belül a sárga, a barna és a vörös számtalan árnyalata megtalálható.

A kérdés persze az, hogy azon kívül, hogy esztétikailag kellemes a látvány, jelent-e bármit is a sör színe? A válasz igen, hiszen mivel a sör színéért elsősorban a maláta a felelős, így a szín utal a felhasznált malátára. Az ízeket azonban nem csak a maláta határozza meg, így például teljesen téves az az elképzelés, hogy a sötét sörök egyúttal édesek is.

Ahogy az sem igaz, hogy a sör erejére bármiféle befolyással lenne a sör színe. Így például az éjfekete német Schwarzbier alkoholtartalma öt százalék körüli, míg egy hét-nyolc százalékos apátsági sör színe egészen világos. Magyarán szólva önmagában a sör színe nem sokat árul el az ital lényeges tulajdonságairól, mint az alkoholtartalom vagy a keserűség.

A szín meghatározására kétféle mértékegység is létezik, az SRM és az EBC, de ezeknek főleg a sörfőzők számára van jelentősége, hiszen a színskálának köszönhetően tudják pontosan megtervezni a sör színét és azt, hogy milyen malátát használjanak a megfelelő szín eléréséhez.

 

Fotó: Mohamed Nohassi (https://unsplash.com)Twitter megosztás Google+ megosztás