Szomjas, mint egy hal

2021. augusztus 27. péntek
„Szomjas hal van bennem, amely soha nem talál eleget abból, amire szomjazik” – írta Dzsalál ad-Din Rumi, a legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus és költő.

A hal és a víz ellentmondásos viszonyára utal egy latin szólás is, mi szerint „átkozott a hal a harmadik vízben”. Értsd: vízben élt, vízben főtt, tehát megérdemli, hogy miután megettük legalább harmadjára sörben, vagy borban „ússzon”. Igen, sörben, mert nem mindenütt terem szőlő, ahol halat esznek. Szerencsére manapság még a halászléhez is találhatunk megfelelő sört. Például egy american pale ale-t, vagy egy cseh polotmavýt, vagy egy testes duplabakot. 

A címben idézett mondás is a hal szomorú sorsáról szól, hiszen szerencsétlen állat egész életében csak vizet iszik. Ezt a címet – As Thirsty As A Fish – adta rajzának Charles H. Bennett, jól ismert viktoriánus grafikus is, aki számos könyvet is illusztrált. Ez a rajza, Jay Brooks sörszakíró szerint, 1863 október 10-én jelent meg a The Illustrated Times -ban és Darwin „A fajok eredete” című, 1859 -ben megjelent, nagy port felvert könyvét gúnyolja ki, a szomjas hal fejlődésének bemutatásával.

Azaz a sörivófaj eredete csakis a hal lehetett, ami egész életében csak vizet ihatott és emiatt, mikor elért fejlődése csúcsára, szomját semmilyen mennyiségű sör nem lehetett már képest oltani. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás