Szomorú vég

2022. november 15. kedd
A Pivovar Pardubice igazgatósága hétfőre közgyűlést hívott össze, amelyen a termelés jövő év március 31-i leállítását javasolják.

A Staropramen cégcsoport többségi részesedéssel rendelkezik a pardubicei sörgyárban.  Az eddig itt gyártott sörök közül jó néhány gyártását beszüntetik és csak néhány sikeres sör főzését tervezik az ugyancsak a cégcsoport tulajdonában álló ostravai sörgyárban folytatni.

A bezárás indokaként azt hozták fel, hogy a pardubicei sörfőzde termelése jelentősen visszaesett az Oroszország elleni szankciók miatt, mivel termékei jelentős része került orosz exportra. Mindezt azonban erős fenntartással kell kezelni.

A Staropramen 2019-ben ugyan azzal a szándékkal vásárolta meg a pardubicei sörgyárat, hogy az olyan remek sörökkel mint a Porter, vagy a Taxis bővítse kínálatát. Néhány szkeptikus már akkor figyelmeztetett, a prágai és az ostravai gyár bármikor képes a pardubicei kapacitás kiváltására.

Nyilván a szomorú eseményben – a bezárásban és negyvenhat dolgozó elbocsájtásában – szerepe volt a koronavírus-járványnak és kocsmabezárások miatt visszaesett eladásokban, míg idén az energiaárak és az inputköltségek emelkedése okozott további nehézséget a társaságnak.

A pardubice sörgyárat 1871-ben alapították, és 1872. április 8-án főzték meg az első sört. Tavaly ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. Mielőtt a Staropramen megvásárolta volna a többségi részesedést, évente körülbelül 80 000 hektoliter sört főzött. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy fennmaradásának egyetlen esélye az lenne, ha vevő jelentkezne az üzem megvásárlására.

 

Három éve mindenki optimista volt, lásd ezt a cikket!  https://drinkunion.hu/cikk/a_staropramen_pardubiceben

 Twitter megosztás Google+ megosztás