Tanksör a Primátortól

Címkék: Primátor, tanksör, IBU
2018. augusztus 29. szerda
A tanksör az egyetlen szegmens a cseh vendéglátásban, mely rohamosan növekvő tendenciát mutat. Idén augusztustól a Primátor is megkezdte a tartályok telepítését.

A Primátor sörök közt a legnagyobb mennyiségben a tizenegyes světlý ležák – azaz világos ászoksör – fogy. Így ez a 4,7 százalék alkoholtartalmú, pilseni típusú –  IBU száma 31-es – sör lett a Primátor tanksöre. Sajnos a magyar fogyasztók egyelőre csak Csehországban ismerkedhetnek meg a náchodi tanksörrel, de reméljük a cseh sörfesztiválokon rövidesen be fog itthon is mutatkozni!

A kocsmai, sörözői tartályokba tartálykocsikból fejtett sör nem mai találmány, de most egy új technológiai megoldással tovább fejlesztették a módszert.. Ennek lényege, hogy a sör egy különleges, vízhatlan polipropilén zsákba fejtve kerül a tartályba, ahol folyamatos hűtéssel biztosítják az állandó nyolc-tíz fokos hőmérsékletet. A csapolás során a sört a tartályba préselt levegővel nyomják ki a zsákból és a kompresszorból érkező levegő nem érintkezik a sörrel. Mivel a sört nem széndioxiddal csapolják, így egy jobb íz élményhez juthat a fogyasztó. A rendszer teljesen zárt, és csak olyan helyre telepítik, ahol garantált a gyors fogyás. A tanksör ugyanis többnyire pasztörizálatlan így a folyamatos hűtés ellenére néhány napon belül ki kell mérni, amíg tökéletes a minősége.

Csehországban az utóbbi években rohamosan – ötven százalékról harmincötre – csökkent a csapolt sör piaci részesedése. Elsősorban a vendéglátóhelyi áremelkedés miatt. Az egyetlen szegmens melyben növekednek a sörözői eladások, az az ún. tanksör. Jelenleg a cseh fogyasztás négy százaléka a tanksör és több mint ezer vendéglátóhelyen találkozhatunk vele. Twitter megosztás Google+ megosztás