Tanuljunk csehül főzni

Címkék: cseh konyha
2017. november 28. kedd
Hogy ilyen ritkaság mifelénk egy cseh szakácskönyv, az némileg meglepő, hiszen Csehország számtalan honfitársunk kedvelt úti célja, a cseh konyha, pedig igen kedvelt a magyar turisták körében.

Arról nem is beszélve, hogy mai fogásai – akárcsak a magyaré – javarészt az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származnak és ennek megfelelően a magyar, az osztrák, a délszláv, a lengyel, de az olasz és a német konyhai hagyományok is felbukkannak Bohémia ételeiben is.

Talán a legtipikusabb „közös” ételünk a gulyás, mely a mai napig egyaránt megtalálható a cseh, az osztrák és a magyar konyhában is – persze némi nemzeti karakterrel ízesítve. A cseh gulyás inkább pörköltszerű, és jellemző körete a csehek nemzeti ételének tartott knédli. Persze ez utóbbi is nagyon közép-európai, hiszen rokonságot ápol a bajor gőzgombóccal, vagy a mi zsemlyegombócunkkal.

A híres „svíčková” a vesepecsenyéből készült, vadas mártásos étel rokonait is megtalálhatjuk a hazai konyhánkban, de el kell ismernünk a csehek egyébként nagyon erősek mártásokban, ezek teszik elsősorban változatossá a cseh konyhát, melynek ugyancsak jellegzetes ízt adnak a miénknél sokkal gyakrabban használt fűszerek, a kömény, a majoránna, a kapor és az elmaradhatatlan torma.

A legismertebb cseh fogás azonban minden kétséget kizáróan a vepřo-knedlo-zelo, vagyis a sertéssült knédlivel és savanyú káposztával. Valójában egy pikáns, a mi vadasunkhoz hasonló mártással tálalt, sertéshússzeleteket és szalvétagombócot tartalmazó fogásról van szó. A húst általában egészben sütik meg köménnyel és fokhagymával fűszerezve, majd ezt követően szeletelik. Húsalaplevet és zöldségeket tartalmazó sűrű mártással öntik le, amihez gyakran kevernek vagy kínálnak külön tejfölt. A köret pedig a cseh konyha verhetetlen sztárja: a knédli.

De nemcsak ezekről az ételekről és cseh sajtokról, süteményekről is olvashatnak a Beers&Books-ban 1490 forintért kapható szakácskönyvben.

Kapható  még a Libri könyvesboltjaiban.

Fotó: http://nemcsakpraga.blogspot.hu

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás