Teltház

2021. június 12. szombat
Minden színházigazgató álma a teltház, amikor kikerül a pénztárra a tábla: minden jegy elkelt.

Az viszont valószínűleg minden rendezvényszervező rémálma, ami pénteken hat óra tájban a Budapesti Sörnapokon előfordult. Ekkor – az amúgy ingyenes rendezvényen – biztonsági őrök állták útját a belépni szándékozóknak. Ha lett volna, akkor minden bizonnyal, még a megtelt táblát is kiakasztották volna.

Történt mindez azzal az indokkal, hogy a sörfesztivál helyszínén tartozkodók száma nem haladjhatja meg az ötszázat. Ugyanis a kormány rendelete értelmében, ha a rendezvényt a szabadtéren tartják, és azon – az ott foglalkoztatottakon kívül – ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Ha a rendezvényen ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

A rendezvényen beléptető rendszer nem működött, kérdés tehát az, hogy a folyamatos fluktuáció mellett, hogy állapították meg az ott tartózkodók létszámát. Ugyanakkor az is kérdés, hogy a szintén a Westend tetőkerten zajlott egy másik esemény a foci EB selejtezőinek közvetítése. Ez viszont olyan rendezvény, ahol nem kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

Gyanítható, hogy mivel körülbelül húsz perc elteltével ismét beengedték az embereket, a két rendezvény elméleti különválasztásával megemelkedett a sört és a focit élvezni vágyók engedélyezett létszáma, így nem volt akadálya, hogy több mint ötszázan is hódolhassanak sör- és fociszenvedélyüknek.

A Cseh Sörnapok így kisebb döccenővel, de folytatódott. A magunk részéről, a szokottnál is több ember megjelenését a sörfesztiválon elsősorban a bezártságot követő eufóriának tudjuk, be. Hosszú-hosszú idő után itt találkozhattak ismét egymást régen látott sörbarátok, társaságok.

Ami a sört illeti, különösebb panasz arra sem lehetett. Persze a plasztik-pohár – mint rendesen – sokaknak nem tetszett, de volt lehetőség saját korsó bevitelére és még a pohármosásra is volt külön csap. Ez a pohár probléma sem idegesít már senkit sokáig, hiszen jövőre már tilos lesz az „egyutas” azaz az eldodható poharak használata.

A választék a megszokott volt, a pesti sörbarátok, akik megfordulnak a cseh sörözőkben, illetve járnak a sörszaküzletekben gyakorlatilag csak egy-két újdonsággal – mint például az Axiom, vagy az U Fleku – találkozhattak, de a kínálatban azért mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

 

Fotó: Soproni László

Az egyik első cseh sörfesztiválról EZT írtuk, akkoriban még kritikusabbak voltunk.Twitter megosztás Google+ megosztás