A tízesek meg a többiek

Címkék: desitka, viágos
2018. február 2. péntek
A kádárizmus idején a fogyasztás közel kilencven százalékát az akkoriban még kommersznek nevezett, olcsó és nem túl izgalmas nagyüzemi lágerek adták.

Annak idején valamennyi hazai sörgyárnak megvolt a maga kommersz világos söre. A Kőbányai Világos, a Soproni Ászok, a Pécsi Szalon, a nagykanizsai Balatoni Világos, a martfűi Arany Hordó, a komáromi Talléros vagy a Borsodi Világos. Emlékszem késhegyre menő viták folytak, hogy melyik jobb a másiknál. Szerencsére már akkoriban is el lehetett látogatni a baráti Csehszlovákiába és már az első határon túli kocsmában megtapasztalhatta a különbséget a hazai kommersz és a Csehszlovákiában csak tízesnek – desitka-nak – nevezett sörök között.

Nem mintha ezek egetverően jó sörök lettek volna, hiszen a tízes sör alapvetően egy szárazanyagtartalomban annyira nem dúskáló sörcefréből lett leerjesztve, de mégis rendes, tisztességes sörök voltak, ha nem is voltak ízbombának nevezhetők. A négy százalék körüli alkoholtartalom sem verte könnyen fejbe az embert, előbb tapasztalta a sör vízhajtó hatását, mint sem hogy lerészegedett volna. Ha egy három-négyfős társaság összejött egy rekesszel gond nélkül lecsúszott a tízeskéből.

Az emberek nem csináltak flancot a sörivásból, fogalmuk se volt a pale ale-ről, a stout-ról, a búzasörről, vagy a belga kolostori csodákról. Itták ami volt és a sör még a nagy hagyományokkal rendelkező cseheknél is elsősorban a tízes sört jelentette, na és persze ünnepi alkalmakkor a tizenkettest, ami egy testesebb, erősebb sör jelentett.

Manapság a sörforradalom elérte Csehországot is az egykor tízes és tizenkettes sörökből álló választékot jelentősen meghaladták. Egy-egy sörgyár szortimentje nem csak alsóerjesztésű sörkülönlegességekkel, de tradicionális felsőerjesztésű sörökkel is rendelkezik. (Tradicionális, mert a nagyüzemi sörfőzés tizenkilencedik századi megjelenése előtt mindenfele főleg ilyen felsőerjesztésű söröket főztek.)

A sörivó csak kapkodja a fejét a sokféle sör láttán és egyre többen választanak mindennapjaikban is izgalmas sörspecialitásokat. Mindennek ellenére azonban a cseheknél továbbra is a tízes sörök a piacvezetők. Az idősebb korosztálynál ez a megszokás okán érthető, de a ízek gazdagságára, a különféle kraft-sörökre fogékony fiatal fogyasztóknál főleg azzal magyarázható, hogy azért egy éjszakába nyúló délutáni ivászatra mégis csak ezek a könnyebb sörök alkalmasak. 

Higgyék el a kocsma asztalon jól megfér minden sör! És ha mostanában nem próbálta, kóstoljon meg egy desitkát!Twitter megosztás Google+ megosztás