A tökéletesség szimbóluma

Címkék: cégér, hexagram
2016. február 16. kedd
A cégér jogot jelző jel, vagyis jelvény volt a középkorban, mely az idegenek és írástudatlanok tájékozódását segítette.

A régi városok utcáinak elmaradhatatlan kellékei voltak a cégérek, melyek tartalmukat tekintve hármas szerepet játszottak: elsőként a jórészt írástudatlanok számára azonnal felismerhetővé kellett tenni a borbélyműhelyt, a pénzváltó bankost, valamint a sörmérő kocsmárost; másodsorban már messziről fel kellett hívnia magára a figyelmet; harmadrészt pedig egyben jogot is jelentett, a sörmérés jogát, kiváltságát.

Klasszikus flandriai eredetű, de egész Európában elterjedt seres cégér a golyó. Eredetileg gömbölyű, degesz erszény, mely később golyóbissá merevedik. A sergarast, a király haszonélvezetét, azaz Jus Regale-jét jelképezi. A seres cégér leegyszerűsödését mutatja a 18. században megjelenő söröskorsót markoló kéz, illetve a söröskorsó címerpajzsban való megjelenése is.

Gyakran megjelenik a cégéreken a sörfőzés legrégibb jelvénye a hexagramm, a hatágú csillag vagy más néven Wotan-csillag. A két egymásra fektetett háromszög felső és alsó csúcsa az eget és a Földet, négy másik pedig a négy alapelem – a víz, a föld, a tűz és a levegő – egymáshoz tartozását jelenti. 

A sör – mintegy a tökéletesség szimbóluma – a négy alapelemből lesz teljes egész. A víz, a gabona (föld), a szén-dioxid (levegő), a sörfőző üst alatti tűz, az ég és a Föld összhangjának jelképe a hatágú csillag. Ez és egyszerűsített változatai, számos sörmárka címkéjén ma is láthatók.Twitter megosztás Google+ megosztás