Tudomány vagy művészet?

2022. május 10. kedd
Az örök kérdés az az, hogy mi az alapvető különbség a hatalamas sörgyárak és a kis kézműves sörfőzdék között.

Sok egyéb válasz között van olyan megközelítés is, amely szerint manapság ha egy nagyüzem évről évre több millió hordónyi sört főz, akkor az automatizálásra és a csúcstechnológiás laboratóriumi műszerekre támaszkodik az íz és a minőség szükséges egységessége érdekében. Természetesen van egy emberi elem a kóstolópaneleknél, amelyek naponta szubjektíven értékelik a sör egyöntetűségét, de az ilyen sörfőzés egyébként lényegében tisztán tudomány és technológia.

Ezzel szemben a kézműves sörfőzők sokkal egyértelműbben a művészet és a tudomány keverékei. Az új receptek kidolgozása és az új maláták, a különféle komlók és élesztők, az ízesítéshez használt ezernyi gyümölcs, a kávék és más anyagok felhasználása, hogy sikeres legyen a végeredmény intenzív képzeletet és az ízek összhangba hozó érzékeket igényel.

Ez nem azt jelenti, hogy a kézműves sörfőzésben a tudomány nem játszik nagy szerepet játszik, de a craft mégis sokkal inkább támaszkodik a fantáziára és válik művészetté, amely újra és újra felfedezi a sörben rejlő, olykor szélsőséges lehetőségeket is. Twitter megosztás Google+ megosztás