Turistavadászat sörrel

2018. január 8. hétfő
Kétségtelen, hogy Csehország számtalan látnivalót kínál, de az is vitathatatlan, hogy a cseh sör az egyik legnagyobb vonzerő.

Immár húsz éve, hogy a sörszerető magyarok rendszeres látogatást tesznek a Prága kocsmáiban. De, ahogy egy kitünő blog címe is mondja: Csehország nemcsak Prága. És ezzel nem is szeretnénk vitatkozni. Mellékszál ugyan, de megjegyeznénk, hogy párját ritkító módon már 1989-ben megjelent a Prágai sörkalauz. Csak sajnálhatjuk, hogy az úttörő próbálkozás szerzői – Polgár László és Simkó György – nem folytatták áldásos tevékenységüket.

Szerencsére lett azonban Sörmentén-sorozat és annak Prága és Csehország kötetei mind a mai napig segítenek a cseh sörök és kocsmák világában való tájékozódásban. Prágába kalauzol el Hagymásy András sörkalauza is – különösen a Sörszlalom leírásáért lehetünk hálásak a szerzőnek.

Kicsit késve bár, de mostanság a csehek is felébredtek Csipkerózsika álmukból és egyre több utazási iroda kínál sörfőzde- és kocsmalátogatást. Elsősorban Dél-Csehország jeleskedik. Ma már utakat szerveznek a Budvar, a Samson, a Dudak és számos mikrohullámú sörfőzde meglátogatására. A nem is titkolt cél, hogy meghosszabítsák a turisták vendégéjszakáinka számát és növeljék a turizmusból származó bevételeiket. A célközönség elsősorban a német és osztrák turisták megnyerése. Közülük is elsősorban a horgászok és a vadászok, akik számára egyre több sörösprogramot is ajánlanak.

A magyar turisták nem szerepelnek hangsúlyosan a tervekben, hiszen honfitársaink többnyire egyénileg szervezik útjaikat és mivel többségük járt már az országban, ezért elég konkrét uticélokkal érkeznek Csehországba. Arról nem is beszélve, hogy jellemzően – a sörön kívül – jóval kevesebbet költenek, mint a németek, vagy az osztrákok!

(A  fotón az egykori Branik sörgyár átalakított épülete)Twitter megosztás Google+ megosztás