Üdvözlet Žatecből

2019. január 31. csütörtök
Žatec – vagy német nevén Saaz – amióta világ a világ a komló fővárosa, így érthető, hogy a komló, a komlószüret, a sör és a sörivók kerültek a városi képeslapokra.

Errefelé már a 13. században is főztek sört – a szomjas polgárok négy sörfőzde sörei közül választhattak. A századok során ugyan a sörfőzdék száma egyre csökkent,de a városka lakóinak olthatatlan sörszomja egy cseppet sem változott azután sem, hogy a régi sörgyár leégett. Žatec persze nem sokáig maradt sörgyár nélkül, a Přemysl uralkodóház által építtetett vár helyén, 1801-ben kezdte meg működését a Bürgerlichen Brauerei Saaz, mely a mai sörgyár elődjének tekinthető.

iszakosok_05.jpg

Érdekesség, hogy a gyár az 1898-as felújítástól az 1948-as államosításig a Dreher család tulajdona volt „Vyvozní pivovar Ant. Drehera” azaz „Dréher Antal kiviteli serfőzdéje” néven. A fejlődést az első világháború is csak átmenetileg fékezte, és a sörgyár a harmincas években a legmodernebbek egyike volt Európában. Jelenleg cseh befektetők birtokolják az üzemet, ahol továbbra is a hagyományos cseh lágereket főzik, de egy ideje kisebbségi tulajdona van a Carlsberg-csoportnak is a gyárban.

pivo11.jpg

Az első modern kis sörfőzde a városban, a Pivovar U Orloje, amely az uniós forrásokból felújított Komló- és Sörtemplom – Chrám chmele a piva Žatec – épületegyüttesében található. Innét néhány lépésre tekinthető meg Európa legrégibb sörivója és a világ minden bizonnyal legrégebbi söralátétje. A városban történt ásatások során ugyanis egy egészen rendkívüli leletre bukkantak.

A síremlékben talált csontváz mellett egy félliteres cserépkorsót és egy fahordócska maradványait találták. Az igazi szenzációt a sír fenekén talált agyaglapocska jelentette, melyen hét karc látható. Ez utóbbi mi más is lehetne – vélekednek a helyiek –, mint egy söralátét, melyen természetesen a fogyasztást számlálta az ókori kocsmáros.

További kis sörfőzdék a húszezer lakosú kisvárosban: a 2012-ben alapított Letajicí Pivovar Falkon és a 2016-ban alapított Řemeslný minipivovar Pioneer.Twitter megosztás Google+ megosztás