Verekedésbiztos söröskorsók

2017. április 22. szombat
Öt éve vezették be a törhetetlen söröskorsókat Angliában és ezek használatának köszönhetően – ha a kocsmai verekedések száma nem is lett kevesebb – de csökkent a szúrt sebekkel kórházba kerültek száma.

„A vendégek a jövőben is összetörhetik egymást a brit kocsmákban, de sörös-kriglijeiket nem" – ezekkel a szavakkal mutatta be néhány éve a törhetetlen korsót a brit kormány belügyminisztere a sajtónak. Az illetékesek szerint a találmány révén a szigetország egészség­ügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg. Évente nyolcvanhétezer ezer, célirá­nyosan összetört üveggel súlyosbított kocsmai verekedés tör ki a brit ivókban, ami a résztvevők közül sokakat kórházba juttat.

„Borzalmas sérüléseket okoz az üveg. Remélem, hogy az újdonság véget vet az ilyen verekedéseknek" — mondta a mi­niszter, aki a korsóknak két prototípusát tárta a nyilvánosság elé. Az egyik típus fala gyantaréteggel megerősített, a másik pedig az autók szélvédőjéhez hasonló technológiával készül. Mindkettőt nehéz eltörni, de ha mégis sikerül, szúró-vágó fegyvernek alkalmatlanok, mert a szilánkok nem hasadnak le, az egész korsó egy­ben marad, csak repedezetten. A kocsmáknak nem lesz kötelező a korsók beveze­tése. Az újdonság tartósságát, biztonságos voltát még tesztelik.

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában az erőszakos cselekmények fele alko­holhoz kötődik, aki pedig kocsmában vagy annak közelében van, ötször nagyobb eséllyel keveredhet verekedésbe. A korsótörés problémájával már jó ideje foglal­koznak a szigetországban, felmerült a műanyagkorsó is, ám a vendégek ki nem áll­hatták, mert meleg, az üveg viszont kellemes tapintású, mert hűvös — magyarázta a biztonsági korsók egyik fejlesztője. Az új üvegkorsóknak a biztonságon túl az is előnyük, hogy tovább tartják hidegen a sört.Twitter megosztás Google+ megosztás