Villásreggeli sörrel

2018. március 7. szerda
Ma Magyarországon hamar kivívja a züllött jelzőt, aki reggeli után a kocsma felé veszi útját, hogy frissen csapolt sörrel kezdje a napját.

Részeges emberek mindig is voltak és mindig is lesznek. A korai sörözés pedig a legjobb dolgok egyike, amit a kulturált sörivó számára valaha is kitaláltak. Azt persze mondanunk sem kell, hogy a korai kortyhoz finom falatok dukálnak – így teljes a reggel és így kezdődik jól a nap.

Krúdy így ír erről: „Ha nagyon pontosan meg akarjuk állapítani, a gábli délelőtt tíz órakor kezdődik. Ekkorára érkeznek meg, talán még vehemensebben a reggeli gyomrok, a kiskávéval és pálinkával elcsitított gyomrok, a szemek szikráznak, mindenféle pörköltszagok, gulyásillatok szálldosnak a levegőben a vendéglők táján, és a fül csapolást, söröshordó pufogtatását hallja mindenfelől a városban.”

Van persze ennek is modern változata a brunch – a breakfast és a lunch hangzóinak összevonásával létrehozott szó. Ez azonban valami modern huncutság, a hangsúly a svédasztalon van, melyről egy összeg befizetése után, korlátlanul fogyaszthat a kedves vendég. Sokkal inkább emlékeztet a gáblira a német nyelverületeken igen elterjedt Frühschoppen – a korai kortyolgatás. Illedelmesen villásreggelinek is fordították, mert a frissen csapolt búzasör mellé általában fehér kolbászt is kínáltak, pereccel és édes mustárral. 

A bajoroknál és a sógoroknál már felújították a gábli intézményét. Munkaszüneti napokon egyre több helyen szolgálnak frissen csapolt sörrel és az elmaradhatatlan Wurstokkal, de manapság persze már nem egyszer hamburgerrel, hiszen a régi intézménynek is haladni kell a korral. Ami újdonság, hogy mindehhez élőzene is társul. Többnyire finom jazzmuzsika, ritkábban népzene fokozza a jó hangulatot és az ivási kedvet. Sokak számára családi program az ebédidő végéig tartó vidámság, ami némi garancia arra is, hogy mindenki a saját lábán induljon hazafele sziesztázni.

 

Olvass a reggeli sörözésről: https://drinkunion.hu/cikk/a_sorivas_idejeTwitter megosztás Google+ megosztás