World Beer Cup

2021. augusztus 3. kedd
1996-óta kétévente rendezik meg az amerikai sörfőzők a maguk sör világbajnokságát. Tavaly azonban az esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A szerényen sörolimpiának nevezett World Beer Cup kétségkívül a világ talán legrangosabb sörversenye, amelyet a Craft Brewers Conference és a BrewExpo America nagy sörös eseményekkel egy időben és egy helyszínen rendeznek meg.

Ha belegondolunk, hogy az 1985-ös Great American Beer Festival (GABF) nyertese két láger és egy dunkelweizen voltak, vagy hogy 1987-ben, a GABF-nek már az stíluskategóriája még mindössze tizenkét sörtípusból állt, látható igazán a fejlődés, amin a sörfőzés az elmúlt évtizedekben átment.

Az első rendezvény még elsősorban amerikai sörfőzdéket mozgatott meg, Európát a belga és a német és a cseh sörfőzés képviselte. A csehek meglepetésre az 1996-os eseményen mindössze egy aranyéremmel távozhattak, ezt az alkoholmentes kategóriában a Radegast Birell érdemelte ki. Az első sörolimpián összesen hatvanegy kategóriában száznegyvenhat érmet osztottak ki. A különbség abból adódik, hogy nem minden kateóriában osztották ki az arany, az ezüst és a bronzérmeket.

Az eddig utolsó World Beer Cup 2018-ban volt. Erre a sörversenyre nyolcezerkétszázharmincnégy sört neveztek, ami  majdnem háromszor annyi, mint a 2008-as eseményen. A  résztvevő 2015 sörfőzde hatvanhat országot képviselt és százegy stíluskategóriába lehetett nevezni. A díjazott sörök tizenöt országból érkeztek, ezeket a harminchárom országból érkezett kétszázkilencvenöt zsüror  tartotta elismerésre méltónak.

Nem meglepő, de a legtöbb nevezés az American Pale Ale kategóriában érkezett, összesen háromszázhetvenhét. A második helyen az Imperial IPA és a Wood- and Barrel-Aged Strong Beer – hordóérlelt erős sör – osztozott százkilencvenhat nevezéssel. Ennek értelmében bátran kijelenthetjük, hogy a kisebb, fügetlen sörfőzdék legnépszerűbb és legelterjedtebb söre az IPA.

A 2022-es World Beer Cupot és a konferenciákat május másodika és ötödike között Minneapolis-ban rendezik meg. A szervezők remélik, hogy jövőre nem kell majd lemondani az eseményt, melyet minden eddiginél több, száztizenegy kategóriában hirdettek meg. Nem véletlen reménykednek a szervezők, hogy a minneapolisi versenyen minden eddig rekordot felülmúlnak majd. 

Az esemény web-oldala: worldbeercup.org 

 Twitter megosztás Google+ megosztás