Wroclaw sörei

2018. június 5. kedd
Amikor nemrég a Beer Week In Budapest sörkóstolóján felfedeztem magamnak a Stu Mostów Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro sörét nem is reméltem, hogy ilyen hamar viszontlátom.

Szerencsére azonban a Beer Week In Budapest nemcsak a városunkat tette fel a kraft sörfesztiválok térképére, hanem remélhetőleg az ott megismert sörök egyre gyakrabban fognak felbukkani a hazai kraft sörözőkben is. A lengyel sörökre pedig különös kíváncsisággal tekintünk, hiszen még emlékszünk azokra az időkre, amikor itthon csak a táncosnak gúnyolt Zywiec és Okocim volt kapható.

A rendszerváltozás után is még évekig kellett várni, hogy az addig szégyenszemre a sörfogyasztás és a sörfőzés ranglistáin is a csak a sor végén kullogó lengyeleknél is bekövetkezzék a változás. Azóta azonban sok víz lefolyt az Oderán és ma negyvenmillió hektolitrrel ott vannak a negyedik helyen és sörfogyasztásban –  a legfrisebb adatok szerint – csak a csehek előzik meg őket.

Wroclaw – avagy Breslau vagy Boroszló – első modernkori sörfőzdéje a Spíz 1995-ben nyílt, de az utóbbi évek hatalmas fellendülést hoztak a város sörfőzésében. Ma már jónéhány sörfőzde – Profesja, Spíz, Stu Mostów, Prost, Złoty Pies, Doctor Brew – gondoskodik arról, hogy a boroszlóiak saját söreikkel is enyhíthessék szomjukat.

A Stu Mostów 2014-ben kezdte meg működését és nagyon rövid időn belül komoly rangot vívott ki magának a lengyel kraftosok körében. Két márkájuk is van: az egyik a WRCLW, a másik a Salamander. Előbbibe egy pils, egy rozsör, egy zabsör és egy barna búzasör tartozik. A Salamander választékában is hasonlóan izgalmas a választék, de itt – méltóan a kraft névhez – a megbítható ale-k mellett olyan különlegességek találhatók, mint egy forradalmi Wheat Porter, az ütős Black IPA, vagy a bevezetőben említett Cream Stout.

A Stu Mostow sörök most megvásárolhatók az újbudai Beerboxban és az újlipótvárosi Beers&Booksban. Ne hagyja ki!Twitter megosztás Google+ megosztás