Állati sörök – a zsiráf

2017. április 19. szerda
A zsiráf az egyik legismertebb állat, amit elsősorban groteszk külalakjának – hosszú nyakának, a hátsóknál hosszabb mellső lábainak – köszönhet.

A zsiráf azon kevés állatok egyike, amely több sörös jelentéssel is bír. Az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyszerűbb magyar söre a Zsiráf névre halgató 18 B° fokos és 6 százalék alkoholtartalomú, hosszú nyakú, 0,65 literes palackba fejtett igazi különlegesség volt. Azaz a mai fogalmaink szerint a baksörök közé tartozott. Sajnos arról nem szólnak a hiradások, hogy miért szüntették be a gyártását, holott annak idején még exportra is került.

Sajátos, hogy hosszas kutakodás után is mindössze egy olyan sör címkéjére bukkantunk, melyen a zsiráf is felbukkan: ez a Tanzánia fővárosában, Dar es-Salaam sörfőzdéjében készülő Kilimanjaro Premium Lager.

Van viszont a zsiráf elnevezésnek másik sörös vonatkozása is. A sörzsiráf egy olyan hosszú nyakú, az alsó részén egy, vagy több sörcsappal ellátott szerkezet, melynek segítségével kiküszöbölhető a pincérre való várakozás és egyúttal megörvendeztet a sörcsapolás semmi máshoz nem fogható gyönyörűségével. A sörzsiráf jellemzően háromliteres „nyakkal” készül, de léteznek ma már öt- illetve tízliteres változatok is.Twitter megosztás Google+ megosztás