Olvasási idő: 2 perc
Mint annyi minden rossz, a malátalikőr megszületése is a nagy szesztilalom következménye. Az American Malt Liquor ugyanis akkor jelent meg a piacon, amikor a száraztörvény visszavonását követően a sörfőzőknek komoly gazdasági nehézségekkel kellett szembenézni. Szerencséjükre a sörpancsolásban a szesztilalom idején kellő tapasztalatot szereztek, így a nyersanyaghiány ellenére lendületesen álltak neki sört gyártani.
A malátalikőrt hasonló eljárással állítják elő mint az „igazi” sört, de lényegesen kevesebb minőségi árpamalátát és sok olcsó adalékanyagot, például kukoricát, rizst és dextrózt is használnak a malátalikőr készítésekor. Ezeknek a hozzáadott összetevőknek az a célja, hogy növeljék az erjeszthető cukrok mennyiségét a sörlében anélkül, hogy növelnék a főzési folyamat költségeit.
Hogy gyorsabb is legyen a folyamat, speciális enzimeket használnak, hogy segítsék az élesztőt az adalékanyagokból származó cukrok erjesztésében. Ennek eredményeként a malátalikőrnek az alkoholtartalma 6 és 9 százalék között mozog, ami magasabb, mint a legtöbb sör alkoholtartalma, miközben előállítása lényegesen kevesebbe kerül,.
A malátalikőr színe halvány, habja – a kevés felhasznált maláta miatt – alig van és hamar elillan. A malátalikőr teste is vékony, íze üres. A malátalikőr silányságát a magas szénsavtartalommal igyekeznek eltakarni és azzal, hogy extra hidegen fogyasztják. A megszokottól eltérően többnyire 40 unciás – kb. 1,2 literes – palackokban kerül forgalomba.