Olvasási idő: 2 perc
Mint arról már beszámoltunk, a Staropramen csoporthoz tartozó három csehországi sörgyár közül az egyik, a pardubiceit bezárja a tulajdonos. Erre néhány hétem belül sor kerül. Azzal viszont nem számoltak a gyár vezetői, hogy az utolsó főzetek hordóba és palackba fejtésére már nem lesz lehetőség. Így mintegy 27 000 liter 11 fokos Vilém sör és 24 000 liter szűretlen Pernštejn 13-as sörre szomoró sors várt.
Szerencsére azonban a hír eljutott Jana Scholzovához, a sudličkai szeszfőzde vezetőjéhez, aki rögtön lecsapott a több mint ötven hektoliter sörre és az egy hatalmas tartálykocsiban napokon belül megindult a szeszfőzde felé, ahol egy percet sem késlekedtek a lepárlás megkezdésével. A szeszfőzde egy különleges címkékkel ellátott limitált széria megalkotásán gondolkodik, amely a Pernštejn sörgyárnak állítana emléket, amelynek újraindításában még mindig sokan reménykednek.
Mivel minden nagyon gyorsan történt, még nem világos, hogy a későbbi párlatot pontosan hogyan dolgozzák fel a szeszfőzdében, akár még whisky is lehet belőle. A desztillátum öregedése akár sok évig is eltarthat. Ha úgy döntenek, hogy hordóba fejtik, az akkor ott két-három évig fog pihenni. Igor Čižmář főzdetulajdonos szerint ezel a lépéssel, ha csak szimbolikusan is, de mégis csak tovább őrzik az utolsó liter sört, amit a történelmi pardubicei Pernštejn sörfőzdében főztek.