Olvasási idő: 2 perc

Különösen igaz ez a kis sörfőzdék esetében, amik elsősorban vendéglátóhelyeken értékesítették söreiket és Csehországban is csak tizedük úszta meg különösebb veszteségek nélkül, kétharmaduk komoly visszaesést könyvelhetett el.

A sörfőzdéknek még maradtak esélyeik a túlélésre, de ehhez szükség lenne az állam beavatkozására, hogy ne kelljen alkalmazottakat elbocsájtaniuk, vagy legrosszabb esetben végleg lehúzni a rolót.

– Sajnos kiderült, hogy az állam itt teljes kudarcot vallott, és az általa korlátozott vállalkozások közvetlen támogatására egyáltalán nem került sor – állította a napokban Jan Suran, a Cseh-Morva Mini Sörgyárak Szövetsége elnöke.

A kérdés persze az, hogy meddig kell a járvány miatt hozott korlátozásokat fenntartani, hiszen az új értékesítési lehetőségek – a palackozás arányának növelése, a házhozszállítás bevezetése, a kiadóablakok nyitása – egyre szűkülnek és egyre nagyobb szükség lenne az állami segítségre.

A szövetség által végzett felmérés szerint a legtöbb sörfőző szkeptikus a jövőt illetően és 2023 előtt nem várja, hogy a termelés elérje a 2019-es szintet. Egyelőre azonban nem igazán látszik a fény az alagút végén, a járvány okozta korlátozások feloldására még hosszú heteket kell várni.