Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi évben, annak ellenére, is nőtt a cseh sörfogyasztás, hogy a sörözők forgalma számottevően visszaesett. Idén azonban a cseh vendéglősök már most aggódnak. A kétezres évek leghidegebb tavasza miatt, a vendéglők bevétele április eleje óta, a tavalyi év hasonló időszakához képest, közel a negyedével csökkent.

Míg 2018-ban már április közepén megnyíltak a kerthelyiségek és a teraszok, ez évben erre a mostoha időjárás miatt nem kerülhetett sor, illetve kevesen kockáztattak meg egy megfázással kecsegtető szabadtéri sörözést. Mivel a csehországi vendéglők mintegy negyven százalékának van terasza vagy kertje, a rossz idő nagyon érzékenyen érintette a vendéglátóhelyek forgalmát.

A Storyous cég áprilistól május közepéig hatszázötven helyszínt vizsgált és az éttermek negyvenöt százaléka alacsonyabb az eladásokat produkált a tavalyinál. A Storyous vezetője, Igor Třeslín szerint, a beltéri dohányzás tilalmának bevezetése óta, a teraszok sokkal fontosabb szerepet játszanak a bevétel alakulásában.

A Cseh Köztársaságban több mint hétezer étterem, ebből Prágában mintegy ezernégyszáz működik. A kocsmárosok most imádkozhatnak, hogy hosszú, forró nyár legyen az idei, lehetőleg az őszbe nyúlóan, hogy a tavaszi forgalomcsökkenést valahogy kompenzálni tudják.