Olvasási idő: 2 perc

Eddig.

Mint ahogy sajtó képviselőit Bánk testvér és Márk atya tájékoztatta az idei évtől sörrel bővítik az apátsági termékeket. Az elképzelés, hogy az apátság sört fog főzni, néhány éve fogalmazódott meg és elnyerte a magyar állam tetszését, ami nyolcszáznegyvenötmillió forinttal segítette a terv megvalósítását. Ennek is köszönhetően 2019-re már állt a sörfőzde az apátságtól tíz kilométerre, Ravazd határában, az egykori babapiskóta gyártó üzem üresen álló épületében.

A sörfőzdében a belga apátsági söröket választották követendő példának, így az első sörük a Blonde névre keresztelt öt százalék alkoholtartalmú ale lett. Ahogy a web-oldalukn bemutatkozik: modern sörfőzési technológiával készült tradicionális apátsági sör a Pannonhalmi Főapátságtól. Manapság ugye már kissé lazán kezelik az apátsági sör fogalmát. Ez régebben azt jelentette, hogy a szerzetesek közreműködésével a kolostor falai között készül a sör.

De ne legyünk szőrszálhasogatók, hiszen a grimbergeni apátságban már több mint fél évszázada nem főznek sört, a Grimbergen sörök Brüsszeltől néhány kilométerre levő Maes sörfőzdében készülnek, szerzetesek pedig a mai napig élvezik a Grimbergen sör eladásai utáni jogdíjak áldásait.

A pannonhalmiak augusztusba piacra kerülő sörüket épp a Grimbergen tíz százalék alkoholtartalmú söre ihlette, az extra erős sör így joggal viselheti a Quadrapel nevet. A sörcsalád idén négy tagúra bővül: idén boltokba kerúl még a Double és a Tripel is. 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek a négyezer hektoliteres kapacitású sörfőzdéből.

 

Fotó: Hajdú D. András