Olvasási idő: 2 perc

A 21. század itala minden  bizonnyal a sör, mert egyetlen más ital körül sem zajlik annyira intenzív élet, mint a nemes árpalé körül. A sör új időszámítása az amerikai házi sörfőzők mozgalmával vette kezdetét. Az újból felfedezett ale-élesztő és az amerikai komlók adtak lendületet sörforradalom kirobbanásának, melynek első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett. A hat százalékos alkoholtartalmú „prototípust” 1975-ben főzte ki az Anchor Brewing Company tulajdonosa, Fritz Maytag. A palackos erjedést is kihasználó termékből hetente alig 1000 liter készült. 

A gombamódra szaporodó sörfőzdék a piac meghódítására fantasztikusnál fantasztikusabb ötletekkel rukkoltak elő. A kétezres évek nagy slágere a whiskys hordókban érlelt  ale volt. A trend olyan népszerűvé vált, hogy 2011-ben a Nagy Amerikai Sörfesztiválon a „Wood- and Barrel-Aged Strong Beer” volt a legnépesebb kategória az Amerikai IPA mellett. A sörfőzők szó szerint sorban álltak a lepárlóüzemeknél, hogy „használt” hordóikat megkaphassák. 

Aztán váratlanul nagyot fordult a világ miután a New Holland Artisan Spirits mesterei rájöttek, hogy a dolog megfordítható. Vagyis bourbonot, amelyet évekig új amerikai fehér tölgyfahordókban érleltek, kilencven napra  olyan fahordókba fejtik át, amelyekben korábban a New Holland Brewing's Dragon Milk Stoutját tartották. A sörös hordó új lelket ad a whiskynek, melynek éles ízei tompulnak és ez lágyabbá, komplexebbé teszi az italt.