Olvasási idő: 2 perc

Köszönhetően annak, hogy két évvel ezelőtt nyílt meg Cuencában, Ecuador harmadik legnagyobb városában, a Cervecería Praga Dorada – magyarul az Arany Prága Sörfőzde – a sörkedvelők világ újabb városában ismerkedhetnek a cseh sörökkel.

A tartályok és egyéb rozsdamentes acél alkatrészek ugyan Kínából származnak, de a bonyolultabb műszereket Csehországban vásárolták és természetesen cseh a sörfőzési technológia is. Az eredetileg alig több mint ezer hektoliter kapacitású sörfőzde, magától értetődően a malátát és a komlót is Csehországból importálja.

Természetesen a sörfőző is cseh, az a Tomas Fencl, akinek a nevéhez fűződik a Lobeč-i sörfőzde újraindítása is. A Cervecería Praga Dorada választéka jelenleg négyféle sörből áll: egy Draft névre keresztelt könnyű ivósörből, egy világos és egy barna lágerből és egy nem éppen tradicionális cseh IPA-ból.

A sörfőzde idei tervei szerint megduplázza termelését, mivel a palackos sörei bekerültek az egyik nagy ecuadori szupermarket hálózat kínálatába is. Így 2019-ben már országszerte élvezhetik a cuencai Arany Prága Sörfőzde söreit, tovább öregbítve a cseh sör hírnevét. Terveik között szerepel egy újabb cseh söröző megnyitása a Ecuador második legnagyobb városában Quitoban is.