Olvasási idő: 2 perc

A legkeserűbb cseh láger, a Svijanský Rytíř 45 egységnyi International Bittering Unit-tal azaz IBU-val rendelkezik, de Svijanský Máz 34 IBU-val is a keserűbb lágerek közé tartozik. A sör keserűségének érzékelése nagyrészt szubjektív, és jelentősen befolyásolja például a felhasznált komló mértéke vagy típusa. 

A keserűséget azonban pontosan mérik, vagyis nem érzékszervi értékeléssel, hanem egy liter sör tényleges izo-alfa keserűsav-tartalmával. Egy milligramm alfasav tartalom felel meg egy IBU-nak.

A klasszikus cseh lágerek keserűsége 30 IBU körül mozog és jellemzőjük, hogy a keserűség mint ízérzés, röviddel az ivás után jelentkezik, mert nem nyomja el a gyümölcsös íz, ahogy a magasabb IBU-számú sörökben, mint a felsőerjesztésű sörökben. Ezért még a cseh típusú lagerek esetében is nagyon ritka a 40 egység feletti keserűség. Fő mottójuk az ihatóság, nem pedig az olyan érdekes ízélmény, mint az IPA-nál.

– Míg a közelmúltig az ipari sörfőzdék gazdasági megfontolásból spóroltak a komlóval, az utóbbi időben a legmagasabb keserűségű sör előállításáért versenyeznek. A Svijanynak nem kell részt vennie ezeken a versenyeken, mert már régen megnyerték őket – mondta Petr Menšík , a Svijany családi sörfőzde sörfőzője.

 

A cikk forrása egy Svijany sajtóanyag.