Olvasási idő: 3 perc

Vlagyimir Iljics és felesége első emigrációjuk alatt – 1900-1905 között – illegálisan éltek Münchenben és ezalatt igencsak megszerették a müncheni sört.

Egy német szociáldemokrata, Georg Rittmeier biztosított lakást számára a Kaiserstrasse 46. szám alatt. Rittmaier, aki Krupszkaja szerint a „legkövérebb német” volt, ebben az épületben  egy sörházat is működtetett. Nyilván itt is ivott a házaspár, de törzshelyük a Hofbräuhaus volt.

A „HB” a Hofbräuhaus emblémája, de oroszul a „НВ” a cár 1881-es meggyilkolásáért felelős terrorszervezet a „Народная Воля” ('Népakarat') nevének rövidítése. A házaspár gyakran az egész estét ebben a „Narodnaja Voljában” töltötte.

1913-ban átutazóban járt Lenin és Krupszkaja Münchenben. Miután megérkeztek, azonnal a sörözőbe mentek. „Szerettünk volna megállni Münchenben egy-két napra, hogy megnézzük, milyen lett 1902-es életünk óta, de mivel nagyon siettünk, csak néhány órát maradtunk Münchenben” – emlékezett vissza később az asszony. Így a rövid időt a Hofbräuhausban töltötték.

– Különösen szeretettel emlékezünk a Hofbräuhausra, ahol a finom sör minden osztálykülönbséget eltöröl – írja naplójában Krupszkaja, akinek nyilvánvalóan fogalma sem volt, hogy a sörháznak akkoriban rendszeres vendége volt egy Adolf Hitler nevű festő is, aki akvarelleket festett a kocsmáról.

 

A mézes sör áldásos hatása

Mi a teendő? Ezt a kérdést tette fel önmagának Lenin a finnországi emigrációban, 1917 egy borús októberi estéjén, mikor influenzás lévén, minden tagjában fájdalmat érzett, szeme könnyezett, orra csöpögött. Harcra fel! – szólította fel önmagát és megszokott esti sörét ezen a napon melegen, mézzel fogyasztotta el, majd ágyba feküdt.

Másnap reggel, köszönhetően a mézes sör áldásos hatásának, frissen, betegségérzet nélkül ébredt. Harcra fel! – szólította fel ismét önmagát és felszállt az első Szentpétervárra induló vonatra, hogy kirobbantsa a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat.

Lehet, hogy jobb lett volna, ha Lenin nem szereti a sört?