Olvasási idő: 2 perc

Természetesen a papok nem csak a fogyasztásban jeleskedtek, hanem mindig is élen jártak a sörfőzésben is.  Az országban manapság már hat trappista kolostorban is főzik a világszerte híres „belga” árpalevet és se szeri, se száma az apátsági söröknek. Ezek a hagyományos recept alapján már valamelyik modern sörfőzdében készülnek – ilyen például a legnagyobb mennyiségben gyártott – egykor valóban kolostorban főzött – apátsági sör a Leffe is.

Belgium, ha a sörök sokféleségét, egy sörfőzdére jutó lakosok számát nézzük, mindenképp sör nagyhatalom. Belgiumot nem véletlen, hogy nem különösebben érintette meg a sörforradalom szele, hiszen a belgák sokkal inkább hatottak a kézműves sörfőzőkre, mint, hogy azok rájuk és nekik is köszönhetően a felsőerjesztésű és tradicionális sörök ismét reneszánszukat élik Európában és Észak-Amerikában.

A belga sörfőzdék mindig a hagyománytisztelettel párosuló kreativitást tartották szem előtt, megtartották és továbbfejlesztették a sörfőzés hagyományos módszereit, folyamatosan használták a legkülönbözőbb sörfőzési technikákat, a kendertől a korianderig sok mindent használtak a sör fűszerezéséhez és ennek köszönhetően folyamatosan megmaradt a belga sörfőzés színessége és különlegessége.