Olvasási idő: 2 perc

Az egyik legrégebbi feljegyzés a sörről és Örményországról a Kr.e. V. századból Xenophon görög filozófustól származik. Xenophon írt az ókori Örményországban a búza és az árpa erjesztésére használt nagy agyagedényekről, melyeket a Kr.e. 7. században épült erődváros, a Teishebaini-erőd ásatásai során fedeztek fel. Az agyagedények falán megfeketedett árpamagokat azonosítottak. Az örmények sok éven át készítettek árpából sört, amit az is bizonyít, hogy az örmény sör szó („garejur”) azt jelenti, hogy „árpavíz”.

A modern Örményország első sörfőzdéje, a Zanga Sörgyár 1892-ben nyílt meg Jerevánban. Gyumriban, Örményország kulturális fővárosában, a belvárosban 1898-ban kezdett el működni az Alexandropol Sörgyár. Az 1952-ben megnyílt Yerevan Brewery Örményország legnagyobb működő sörfőzdéje. Többféle népszerű sört is gyárt.

A sör jelentős növekedési potenciállal rendelkezik az örmény piacon, de persze van hova fejlődni, hiszen a hárommiliós országban az egy főre jutó fogyasztás mindössze évi öt liter. Az elmúlt években Örményországban mind a sörgyártás és -fogyasztás , mind a behozatal mennyisége nőtt és már jelenleg is több nagy szereplő is működik az örmény piacon, de az elmúlt években kisebb kézműves sörfőzdék is sikeresen találták meg helyüket.

Köztük a leghíresebb a képen is látható, 2016-óta működő Dargett, amely első volt az örmény kézműves sörfőzdék sorában.