Olvasási idő: 2 perc
Az angol public house vendégei a sörhöz csak úgy juthattak, ha beálltak a csap előtt kanyargó sorba.. Erről a régi és tiszteletreméltó hagyományányról így ír Kate Fox brit szociálantropológus az 1996-ban megjelent Passport to the Pub című könyvében:
Első számú szabály: A brit pubokban nincs kiszolgálás, ha inni szeretnél, el kell menned a bárpulthoz, ahol megveheted az italodat, majd vissza kell ballagnod az asztalodhoz, hogy komótosan elkortyolgathasd.
A vendégek, miután tisztában vannak azzal, hogy a pincér nem szolgálja fel a söreiket, türelemmel ápolják a hagyományt. A kiszolgálás tilalmát nem kényelmetlenségnek tekintik, hanem lehetőségnek, hiszen a sorban állva sokkal könnyebb lazán belesodródni egy spontán csevegésbe, mint egy másik asztaltársaság beszélgetésébe bekapcsolódni.
A kocsmai etikett minden más aspektusához hasonlóan, a felszolgálás hiánya nem véletlen, azt a társasági élet elősegítésére tervezték. A kocsmában található bárpult valószínűleg az egyetlen hely a Brit-szigeteken, ahol az idegenekkel folytatott, spontán baráti beszélgetés teljesen helyénvaló és normális viselkedés.