Olvasási idő: 3 perc

Csak Magyarországon újdonság ez, hiszen például a Maisel&Friends sörcsalád, melyet a Bayreuth-i Maisel sörfőzde craft sörei alkotják, nem a klasszikus főzdében, hanem az erre a célra újonnan épített, huszonöt hektoliteres főzőházban készülnek.

Az nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a Dreherhez hasonló nagyüzemek többszáz hektoliteres edényeikben nem tudnak a kisüzemi főzdék sörkülönlegességeivel versenyezni. Ha viszont ilyen kraft sörökkel is kísérleteznének, ahhoz egy kisebb főzőház sokkal alkalmasabb.

Részben azért, mert a hazai közönség még mindig elsősorban az ászok söröket preferálja, vagyis az ale típusú söröket nem lehet olyan mennyiségben eladni, mint a lágereket. Másrészt így a Dreher sörfőzői is kipróbálhatják fantáziájukat és még kunkurenciát is jelenthetnek a kisüzemeknek.

Az ANTL márkanév jelentésének megfejtése sem okozhat nagy nehézséget, hiszen ezzel a maga korának egyik leginnovatívabb és legizgalmasabb sörfőzőjének Anton Drehernek – avagy magyarosan Dréher Antalnak – az emléke előtt tisztelegnek.

Épp ezért nem meglepő, hogy egy „saját” sörtípust, Dreher Viennáját főzték meg elsőként. Igaz a „bécsi ászok” annak ellenére, hogy Bécsben már azelőtt kiment a divatból, hogy Anton Dreher megszerezte volna a kőbányai sörgyárat, egy ma is élő sörtípus, mely fennmaradását a mexikói sörfőzésnek – elsősorban a Negro Modelonak – köszönheti, de igazi feltámadása a kraft-mozgalomnak az eredménye.

Az ANTL másik bemutatkozó söre egy English Style Summer Ale is kapcsolható Dreherhez, hiszen fiatalkorában Angliában is járt tanulmányúton, a nagyüzemi sörfőzés titkait fürkészni. A Sörmühelyt vezető Mihály Máté, a Dreher Sörgyárak innovációs sörfőzőjének itt könnyebb dolga volt, szabadabban engedhette a fantáziáját, talán ezért is lett magasabb alkoholtartalma a sörnek egy summer ale-hez képest, de azért – hogy egy régi Dreher szlogent idézzünk – jól csúszik.

Az ANTL sörök kizárólag hordós kiszerelésben kerülnek forgalomba és mintegy ötven sörözőben lehet próbát tenni velük.