Olvasási idő: 3 perc

Aztán mikor ismét megnyitottak a vendéglátóhelyek sokan megtartották szokásukat és továbbra is inkább a boltok előtt, vagy a parkokban itták meg a napi adagot. Ennek persze nagyon nem örülnek a kocsmárosok, de az utca rendjéért aggódók sem. Ők arra hivatkoznak, hogy az alkoholfogyasztás garázdaságra, erőszakra ösztönöz és az utcát is ellepik az eldobott üres sörösdobozok, törött üvegek.

A közterületi alkoholfogyasztás hívei a szabadságjogokkal is érvelnek, emelett hangsúlyozzák, hogy az erőszak és a túlzott alkoholfogyasztás társadalmi probléma, melyeket nem old meg a tiltás. Igazukat azzal is megpróbálják igazolni, hogy nyilvános helyen történő ivás azokban a városokban sem okoz több problémát, ahol engedélyezik azt.

A közterületi alkoholfogyasztást többnyire a helyi önkormányzatok szabályozzák és ha tiltják, akkor ők szabják ki a szabálysértőkre a bírságot. Akárhol is legyen az igazság a kérdésben, egyre gyakoribb, hogy az önkormányzatok betiltják a közterületeken a szeszes ital fogyasztását.

Tudomásunk szerint Budapesten általában tilos a „nyilvános ivás”. Amivel az az egyik legnagyobb probléma, hogy a külvárosokban, ahol egyébként is kevés a söröző, este kilenc után csak elvétve lehet nyitvatartó kocsmát találni. A buszra, vagy villamosra viszont 15-20 percet biztos várni kell, mégsem ihat meg a szomjas állampolgár, a büntetés kockázata nélkül egy doboz sört. 

Sajnos nem jobb a helyzet Prágában sem, ahol 2006 óta vezettek be részleges tilalmat, leginkább a turisták által látogatott városrészekben. A tavalyi rendelet módosítással már 1036 közterületet nevesítettek, amelyeken tilos a szeszes ital fogyasztása. Annak ellenéra, hogy Zdeněk Hřib prágai polgármester szerint az ivási tilalom téves, és nem oldja meg a problémát.

A magunk részéről egyet értünk a főpolgármester úrral, mert azok, akik problémát okoznak a közterületi ivással, a tiltás ellenére sem fognak sem kevesebbet inni, sem kultúráltabban viselkedni, viszont az egy-egy sörre megszomjazó polgárok vagy lemondanak a sörről, vagy – tetszik, nem tetszik – beülnek egy italra valamelyik vendéglátóhelyre.