Olvasási idő: 2 perc

A frisskomlós söröket természetesen csak a komlószüret után lehet készíteni, hiszen a lényeg hogy a komlót mindenféle manipuláció nélkül, frissen adagolják a felforralt sörléhez. Az ilyen sörökben a komló teljesen új arcát mutatja meg, nem a komló keserűségére kerül a hangsúly, hanem virágos zamatára, az illóolajok üdén kibontakozó friss aromáira.

Az egyik leghíresebb amerikai sörfőzde, a Sierra Nevada sörfőzői minden évben a komlószüret idején felkeresik a Csendes-óceán északnyugati részének komlóföldjeit, hogy kiválaszthassák a legfinomabb frissen szedett komlót az adott év Celebration Fresh Hop IPA-jának főzéséhez.  A klasszikus C-komlók – a Cascade, a Centennial és a Chinook – felhasználásával készült sör kibocsátása mindig a sörfőzde egyik nagy eseménye.

Celebration Fresh Hop IPA-t 1981 óta évente egyszer adják ki, a komló betakarítási szezon vége és a téli sörszezon szezon kezdete között. A sörfőző feladata, hogy a komlóhangsúlyos – 65 IBU-s – Celebration Fresh Hop IPA íze és aromája egyensúlyban legyen a karamellmaláta enyhén kekszes édességével és a sör 6,8 százalékos alkoholtartalmával.

Ahogy a stílusnév is utal rá, a Fresh Hop IPA-t ajánlatos ugyanabban a szezonban fogyasztani, amelyben főzték, mert csak így tapasztalható meg a sörfőzők által megálmodott íz és aroma teljes szépsége. 

 

#beerpress