Kazbek, a cseh aromakomló

A legenda szerint a hős Pkharmat, tüzet lopott az istenektől a Kazbek-hegy ormáról, fényt és meleget adva ezzel az embereknek.

West Coast Pilsner

Az IPL-t az amerikai sörfőzők is felfedezték maguknak, csak szemben az európai változattal, amerikai komlókkal ízesítik, akárcsak a West Coast IPA-t.

Sör, csak nőknek

A BrewDog pert vesztett egy férfivel szemben, aki perre vitte a skandallumot, hogy nem szolgálták ki a lányos sörrel.

Milkshake IPA

Amikor annak idején létrehozták a BJCP sörbírálati rendszert nem gondoltak ilyen ütemű fejlődésre, külösen nem az IPA színváltozásaira.

IPA – a század söre

Nagyon úgy látszik, hogy manapság elég egy sör címkéjére ráírni a bűvös három betűt: IPA és a siker garantált. Gyakran vissza is élnek ezzel.

Ez mind IPA

Milyen jelzős szerkezet előtagjait soroljuk fel: american, belgian, black, brett, brut, duoble, english, farmhouse, hazy, international, milkshake, micro, red, rye, session, sour, triple, west coast, white?

Szűretlenül nagyszerű

A sörfőzés utolsó lépése a szűrés, melynek eredménye a hosszabb eltarthatósági idő, ennek viszont nagy ára van.

Egy divatos IPA

A kézműves sörfőzésre jellemző, hogy fittyet hány a szabályokra. Nem véletlen, hogy egyre nehezebb a kraft-sörök kategorizálása.

II. Erzsébet söre

Egy éve királyi sör került forgalomba, II. Erzsébet királynő ugyanis piacra dobta saját sörét, amelyet a norfolki Sandringham birtokán termesztett növényekből főznek.

Cold IPA

A kézműves sörfőzésre jellemző, hogy fittyet hány a szabályokra. Nem véletlen, hogy egyre nehezebb a kraft-sörök kategorizálása.

Ami késik, nem múlik

Van az úgy, hogy az ember lemarad valamiről. Nekem például esélyem sem volt, hogy tegnap kiugorjak Mikulovba és megnézzem magamnak a Wild Creatures sörfőzdét.

Malátalikőr

Bár a malátalikőr első dokumentált említése 1690-ben történt Angliában, elterjedésére azonban az amerikai szesztilalom végéig kellett várni.

TesztAndrás

A járvány tombolása idején Békésszentandráson TesztAndrás néven kísérleti sörsorozatot indítottak.

A hideg komló

A hidegkomlózás egykor azt jelentette, hogy nem sokkal a kiszállítás előtt tettek még komlót a kész sörhöz.

Az ezerarcú IPA

Mikor ismét divatba jött még India Pale Ale volt a neve, azóta IPA lett belőle, mely egyértelműen a kézműves sörök első számú stílusa.

IPA az új pilseni

Ami egykor India Ale volt az távolról sem azonos a mai IPA-val. Így aztán bátran elmondhatjuk, hogy az India Pale Ale és az IPA nem ugyanazt jelentik.

Bayreuth craft sörei

A német craft egyik szép példája a Maisel&Friends sörcsalád, melyet a Bayreuth-i Maisel sörfőzde craft sörei alkotják. Nem a klasszikus főzdében, hanem az újonnan épített főzőházban készülnek a sorozat darabajai.

Az IPA szülővárosa

Burton az angol sörgyártás egyik fellegvára a Trent-folyó partján fekszik, amelyet általában Észak- és Dél-Anglia közti választóvonalként tartanak számon.