Olvasási idő: 2 perc
Sokkal inkább ahhoz, hogy a sör a főzése során elpusztulnak a baktériumok, így a sör mindig is egészségesebb volt, mint a gyakran fertőzött kútvizek. Érdekesség, hogy az alapítóatyák közül többen is – így George Washington és Thomas Jefferson is főztek sört – sőt előbbi volt a legenda szerint az első töksörfőző. Ennek hitelességért azért nem tennénk tűzbe – azaz forró sörbe – a kezünket. Az azonban tény, hogy a telepesek mindenből, ami erre minimálisan is alkalmas volt, főztek sört vagy természetesen whiskyt.
Hogy az eredeti craft-pumpkin ale – azaz kézműves töksör – milyen lehetett nem tudjuk, de túl nagy szám bizonyára nem volt, mert amint elegendő gabona termett az amerikai sörfőzők megfeledkeztek róla. A töksör legújabb kori felfedezéshez kellett az amerikai sörforradalom – azaz a kommersz nagyüzemi sörgyártással szemben meginduló házi vagy népszerű nevén kézműves sörfőzés reneszánsza.
Természetesen a mai töksörök már nem tökből készülnek, hanem árpa vagy búzamalátából, a tök manapság már csak fűszere a sörnek, függetlenül attól, hogy a nyers tökdarabok vagy tökpüré, ne adj isten tökaroma tökösíti a sört. Sőt! Van ahol a sütőtök helyet például a lopótökre, vagy a tökmaggal együtt főzött töksörre esküsznek.
A töksör szezonja tulajdonképpen szeptemberben van, de a Halloween idején fogy a legtöbb belőle – ennek a töklámpás kultuszához lehet némi köze, de lehet, hogy csak ügyes marketingfogásról van szó. A töksör jellegzetessége, hogy gyakran fűszerezik gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, így igazi télisör-karaktert kap – jellemzően az átlagosnál erősebb és édesebb – ennek köszönhetően kiváló karácsonyi ital.