Olvasási idő: 2 perc

A város 3841 méterrel a tengerszint felett fekszik. és mind a boliviaiak, mind a peruiak számára szent hely. Emberek ezrei jönnek ide minden évben, hogy áldást kérjenek Pachamamára, vagyis a Földanyára. Azt mondják, hogy a Copacabanai Szűz meghosszabbítja a gépek és az emberek életét egyaránt. Minden alkalommal, amikor valaki autót vásárol, az első útnak Copacabanába kell veztnie, hogy a kocsi meg legyen áldva, mert hitük szerint ez garantálja a biztonságos utazást. Az ide érkező autók többsége használt jármű, de mivel tulajdonosuk új, szükségük van az áldásra.

A különös autó- és söráldás valamikor az 1940-es vagy '50-es években kezdődött, amikor egyre több bolíviai és perui megengedhetett magának egy családi autót. A város zarándokhellyé válása azonban jóval azelőtt kezdődött, hogy az autók megfizethetővé váltak volna. Valójában évszázadokkal előbb is szent helynek számított – Copacabana ugyanis az a terület, amely megnyitja az Isla del Sol, az inkák ősi szentélyének bejáratát. Amikor a 16. század elején a kereszténység megérkezett Spanyolországból, a papok alig várták, hogy a helyi aymara lakosokat katolikus hitre térítsék, de Szűz Mária mellett megtartották a Pachamama kultuszát is.

A papok a hét bármely napján megáldanak egy autót Copacabanában, de a legnépszerűbb napok a szombat és a vasárnap, amikor rendszeresek a karneválok és a vallási ünnepek. A papi áldás után a tulajdonosok sört öntenek az autók karosszériájára és a földre, hogy oltsák Pachamama Földanya szomját. Legtöbben egy tucat sört vásárolnak, amiből két-három palackot a kocsi karosszériájára és Pachamama számára fröcskölnek szét, a többit jóízűen megisszák.

Sörfözde a világ tetején: ITT olvashat a világ legmagasabban fekvő sörgyáráról