Olvasási idő: 2 perc
Az elmúlt két évtizedben forradalmi változások történtek a sörfőzésben, világszerte mintegy tízezer sörfőzde kezdte meg működését és ezzel egyidőben addig alig, vagy egyáltalán nem ismert sörtípusok sokasága jelent meg a piacon. Ennek eredménye, hogy megjelentek a sör sommelierek azaz a ciceronék.
A ciceronénak ismerni kell a sörtípusokat, azok jellemzőit, feladata az ételekhez a leginkább illő sör ajánlása. Emellett a ciceronék sörkóstolásokat vezetnek, ahol az érdeklődőket bevezetik a sör élvezetének a művészetébe és jellemzően szórakoztató történetek is elhangzanak az előadás során.
Hasonlóan fontos a szerepük ciceronéknak a sörvacsorák összeállításában, amikor a séffel közösen öt-hat tételes vagy akár hosszabb menüsort is összeállítanak, hogy bemutathassák, hogy bármely ételhez lehet igazán hozzáillő sört ajánlani, vagy tovább lépve egy-egy sör is nagyon jól párosítható akár többféle karakterű étellel is.
Ahhoz, hogy valaki hivatásos cicerone legyen rengeteg tanuláson és sörkóstoláson át vezet az út, az alapfokú minősített sörpincértől a legmagasabb színtű mester ciceronéig. Utóbbiakkal szemben elvárás a lexikális tudás a sört történetéről, az egyes országokra jellemző sörtípusokról, a sör alapanyagairól, a vakkóstolásokon a minták pontos besorolása – hogy csak a legfontosabbakat említsük.
A képen Ray Daniels, chicagói sörfőző, aki 2007-ben kezdeményezte a Cicerone tanúsítási program beindítását, illetve a sörsommelier helyett, a cicerone elnevezés használatát.