Sörben úszó bárka

A belga sörfőzés elhíresülésének két alapvetően fontos eleme a trappista kolostorok sörfőzése és a különleges, spontán erjedésű sörök.

Sör és hőmérséklet

Ritkán gondolunk arra, hogy a hőmérséklet finom ingadozása nagy hatással van egy sörre

Sörcsipke, avagy mivé lesz a hab

Minden bizonnyal megfigyelték már, hogy ahogy kortyolgatunk a sörből, a pohár falán a hab odatapadva csipkeszerű mintát alkot.

Nem a méret a lényeg

A brit pint lecserélése egy kisebb kocsmai söröspohárra javítaná a lakosság egészségi állapotát – vélik brit kutatók.

Cicerone, a sör mestere

Marcus Tullius Cicero római író már nem csak a bőbeszédű olasz idegenvezetők, hanem a sörszakértők névadója is.

Sör és a mesterséges intelligencia

A Nature természettudományos folyóiratban jelent meg a belga tudósok tanulmánya a sör ízeinek finomhangolásáról a mesterséges intelligencia segítségével.

Tölgyfahordó-kivonat

Az Aroma Sciences piacra dobta a rendkívül aromás, természetes tölgyfahordós kivonatok sorozatát, amelyet egy újfajta technológiával hoztak létre.

Hideg sört hirtelen

Nyilván több módszer is létezik a sör gyors lehűtésére, de a leírtak kőzül, csak az egyiket próbáltuk ki. Nem a vízesvödrös módszert.

Kukorica a sörben

A hazai sörivók hajlamosak mint a véres kardra tekinteni egy sörre, ha van benne kukorica, pedig a dolog ennyire nem ördögtól való.

IPA-lexikon

Az intenzív komlóaromák, gyümölcsös ízek az IPA jellemzői, de a pontos ízprofilt nehéz meghatározni, mivel számos változat létezik a piacon.

Vegán-e a sör?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az aki vegán étrendet követ, vajon ihat-e sört?

Dubbel, tripel, quad

A belga apátsági sörök címkéin gyakran látható felirat – dubbel, tripel, quad – fontos információt hordoznak.,

Sörszótár - SÖR

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most sör előtaggal kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Veszélyben a žateci komló

A klímaváltozás miatt veszélybe került a világ leghíresebb komlófajtája, a žateci félkorai vörös, amely cseh sör klasszikus ízét adja.

Sörinfúzió

Nagy kérdés, hogy az infúziós sör tényleg megváltoztat mindent, vagy csak pillanatnyi hóbortként fogunk emlékezni rá?

Kollaborációs sörök

A sörforradalom számos új kifejezéssel gazdagította sörszótárunkat. Ilyen új kifejezés volt a gerillafőzés és ilyen a kollaborációs sör is.

Eligazodás a sörmátrixban

A kilencvenes évek végére az amerikaiak annyiféle sört kezdtek el főzni, hogy szükség lett a káoszban rendet vágni.

Sörmérséklet

A sört, ha hirtelen lehűtjük, az még nem okoz minőségromlást, legfeljebb azzal ronthatunk a helyzeten, ha sokáig hagyjuk meleg helyen.

Magyar-angol sörszótár

A teljesség igénye nélkül állítottuk össze kis szótárunkat, de tervezzük további címszavakkal való bővítését is.

Magyar-cseh sörszótár

A teljesség igénye nélkül állítottuk össze kis szótárunkat, de tervezzük a címszavak bővítését is.

Sörszótár C-CS

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most S és SZ betűvel kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Sörszótár S-SZ

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most S és SZ betűvel kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Sörszótár P-R

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most P és R betűvel kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Sörszótár - K

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most K betúvel kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Sörszótár – D

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most D betúvel kezdődő címszavak egy része kerül bemutatásra.

Sörszótár – A

Folytatjuk szórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, amiből itt most A-betűs címszavak kerültek bemutatásra.

Ez mind sör

Az alábbi felsorolás teljesen önkényes válogatás, amit egyszer talán még majd folytatok. Addig is, jó szórakozást!

A sörfőző nem borász

A tízes főzése nehezebb, mint a különlegesség főzése – állítja Zdeněk Lux, a Staropramen sörfőzde sörmestere.

A sör zamata

A sör zamatát három összetevőre bonthatjuk, az egyik az íz maga, a második a szag (aroma), a harmadik a száj nyálkahártyájára gyakorolt hatása (mouthfeel vagy testesség).

Fogyókúra sörrel

Ha már léböjtkúra, tegyük kellemessé. Igyunk sört és az eredmény meglepő lesz!

Sörtőzsde

A sörtőzsde nem a Wall Street, de ezekben a sörözőkben ahol működik a rendszer, ott a sörárak a tőzsde szabályai szerint ingadoznak.