Olvasási idő: 2 perc

A sör alacsony alkoholtartalma ideális módon egészíti ki a komló hatását, javítja a hangulatot és a kapcsolatteremtő képességet. A sör a szellemi kapacitást is fokozza, ezt bizonyította egy amerikai kutatás. Ennek keretében 3800 férfi ikert figyeltek meg 20 éven keresztül. Azoknak, akik naponta egy-két pohár sört fogyasztottak, az IQ-tesztje szignifikánsan jobb volt, mint testvéreiké, akik ennél több vagy kevesebb sört ittak.

A sör kétféle módon segít az immunrendszer védelmében és a betegségek megelőzésében. Egyrészt a sörben levő vitaminok és ásványi anyagok előnyösen hatnak a testre, másrészt ha jó társaságban fogyasztjuk a sör pozitívan hat a lélekre. Minderre nincs közvetlen bizonyíték, tanulmányok azonban kimutatták, hogy a mértékletes sörivók ritkábban betegszenek meg, ritkábban lesznek krónikus betegségek áldozatai és szubjektíve egészségesebbnek érzik magukat azoknál, mint akik sokat vagy egyáltalán nem isznak.

Ezekre a tapasztalatokra alapozva világszerete gyakori kocsmanév a sörpatika. Budapesten van egy söröző – az Erkel utcai Primátor Pub –, ahol Doktor Blazsej csinos asszisztensnői csapolják a gyógyulásra vágyók számára a jobbnál jobb söröket. És rövidesen megjelenik a lengyel craft sörsorozata is.

Két fontos tanács: gyógyításra csak a legjobb sörök alkalmasak – a kukoricával, rizzsel és egyéb olcsósító adalékanyagokkal rongált sörök NEM! És persze a mennyiség: ízleljük, élvezzük – NE VEDELJÜK! Így válik valósággá a koccintáskor elhangzó mondás: EGÉSZSÉGÜNKRE!