Olvasási idő: 2 perc

A dopamin az agy jutalmazó rendszerének részeként leginkább abban játszik szerepet, hogy segítsen nekünk örömet érezni. Szex, száguldás, sütőben sülő sütemények illata – mindezek a dolgok kiválthatják a dopamin felszabadulását azaz a dopamin rohamot.

Természetesen a sör összetevőiről is kimutatták, hogy dopamint szabadítanak fel az agyban. Ez ugyanaz a vegyület, amelyet bizonyos ételek és tevékenységek felszabadítanak az emberek agyában, azaz a hordenin, ami  sörben jelenlévő anyag, mely képes egy dopaminreceptort stimulálni, és hosszan tartó hatást válthat ki az agy jutalomközpontjában.

Ha egyszer létrejön ez a kapcsolat a sörivás és a jobb közérzet között, az általában hosszú ideig megmarad.

Ez segít megmagyarázni, hogy a kutatások miért mutatják ki azt, hogy a későbbiekben még a sör szaglása vagy ízlelése is kiválthatja a dopamin felszabadulását, ami viszont javíthatja a férfi hangulatát. További bónuszként a sör magas B6-vitamint is tartalmaz, ami segít a szervezetben a szerotonin termelésében, amely hangulatstabilizáló.

Ez is az oka annak, hogy egy jó sört, ha egyszer ráéreztünk az ízére, újra, meg újra megkívánunk.