Olvasási idő: 3 perc

A sör iránti rajongást beerromance-nak – sörrománcnak – nevezi Joy Stephenson-Laws, aki néhány példát is felsorol ennek magyarázatául. 

  • Közösségi érzés : Az egyik leggyakoribb ok, amiért a férfiak szeretik a sört, az az, hogy kulcsszerepet játszik a férfiak kötődésében és a közösségi érzés kialakulásában. Kimutatták, hogy ez a (kocsmai) szocializáció endorfinokat szabadít fel, amelyek javítják a hangulatot. A hangulatjavulás olyan erős is lehet, ahogy ezt egy tanulmány kimutatta, hogy a mosoly fertőző sörök mellett ülő férfiak csoportjában. Érdekes módon a sör nem volt hasonló hatással a nőkre.
  • Boldogsághormon: A sörről kimutatták, hogy fogyasztása dopamint szabadít fel az agyban. A legújabb kutatások szerint az agyban létezik egy boldogságközpont elnevezéssel illethető terület. Ennek működésében nagy szerepet játszik a dopamin nevű neurotranszmitter, amit emiatt boldogsághormonnak is hívnak. A sörben levő hordenin nevű anyag képes a dopaminreceptort stimulálni, és hosszan tartó hatást válthat ki az agy jutalomközpontjában. Ha egyszer létrejön ez a kapcsolat a sörivás és a jobb közérzet között, az általában hosszú ideig megmarad.
  • Beer buzz : A sör általában alacsonyabb alkoholtartalmú, mint más alkoholtartalmú italok, ezért tovább ihatjuk olyan társaság környezetében, amelyet szórakoztatónak és vonzónak találunk. A beer buzz – „a zümmögés” – az a kellemes álapot, amikor még közelebb vagyunk a józansághoz, mint a részegséghez. Ha decensen sörözünk a zümmegés sokáig fenntartható – nem véletlenül mondják sokan a sört társasági italnak. 
  • Férfiasság: A férfiak azért is részesítik előnyben a sört, a többi itallal szemben, mert a sört „férfiasnak” tekintik, különösen a „lányos italokkal” összehasonlítva.  A sörnek ez a férfias aspektusa annyira lenyűgöző lehet, hogy egyes férfiak akkor is isznak sört, ha nem feltétlenül szeretik az ízét, annak reményében, hogy ezért majd „igazi férfinak” tekintik őket. Ez a kapcsolat a férfiasság és a sör között számos módon megerősödik a populáris kultúrában, de különösen a reklámokban, amelyek gyakran ábrázolják a férfiakat, akik sört fogyasztanak, miközben egy sporteseményt néznek.
  • Mentség: Mivel a sör nem számít „kemény” piának, nem tekintik olyan „rossznak”, mint a többi szeszes italt. Nem véletlen, hogy míg azt gyakran halljuk védekezésül, hogy „csak pár sört ittam”, viszont azzal nem szoktuk mentegetni mámorosságunkat, hogy „csak néhány felest dobtam be.”