Olvasási idő: 2 perc
A maláta kínálat szűkült és erre a piac természetesen áremeléssel reagált. A tavaszi betakarítás óta a maláta ára több mint ötven euróval emelkedett. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a piac általában elég rugalmasan tud alkalmazkodni az igényekhez, és a korábbi évekhez hasonlóan nem valószínű, hogy a malátagyártók árpa, a sörfőzők meg maláta nélkül maradnak.
Azaz, ha nem jutunk a standard malátához, akkor minőségből kell engedni. Ehhez azonban szükség lesz arra is, hogy a malátgyárak nem a tavaszi árpát, hanem a gyengébb minőségű, sörfőzéshez kevésbé alkalmas árpákat is fel kell használniuk a malátázáshoz, hogy ki tudják elégíteni a mennyiségi igényeket.
Ezek után mondanunk sem kell, hogy a sörfőzőknek alaposan fel kell kötni a gatyájukat, hogy főzés során ne menjen a minőség rovására, hogy a sörárpát más árpafajtákkal – esetleg más gabonával – pótolják. Reméljük ez sikerülni fog, de a sör árának emelésére sajnos fel kell készülnünk!
Ajánlott olvasmány: Maláta a sör lelke