Olvasási idő: 2 perc

A Schwarzbier elsősorban Szászország, Brandenburg és Türingia vagyis Németország keleti tartományaiban volt népszerű. Németország 1990-es újraegyesítése után a hagyomány újjáéledt és több sörfőzde is felvette a szortimentjébe ezt a specialitást.

Leghíresebb márkája a Köstrizer, amely jelenleg a Bitburger-csoport tagja és évente közel négyszázezer hektoliter éjfekete sört termel. Az 1543-ban alapított . Köstritzer Schwarzbierbrauerei ma a piacvezető a „fekete sörök” piacán.

– Sötét német ászok sör, amiben az erősen pörkölt, de lágy maláta ízek szép egyensúlyt mutatnak a mérsékelt komlókeserűséggel. Vékonyabb test, szárazság jellemzi és a hivalkodó, égett ízek vagy az erős utóíz hiánya teszi ezt a sört meglehetősen ihatóvá – írja róla a BJCP.

A Schwarzbier-re elsősorban a barátságos ízek, a füstös és diós aromák, a csokoládés és a kávés zamat a jellemzőek. Neve ellenére a sör ritkán olyan sötét, hogy fekete legyen. Távolról sem olyan keserű, mint a pilseni, de ne várjunk erősen pörkölt, porteres ízeket sem.

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a barna sörök malátás ízeit és nem ragaszkodnak a világos söröktől megszokott komlós jegyekhez, akik szívesen isznak könnyen iható, de zamatos söröket.