A legtöbb sört általában két nagy csoportba, az ászok és az ale sörök közé sorolják. De mi a helyzet azokkal, melyek feszegetik a két kategória határait?
Akik évtizedeken keresztül, kizárólag ászok sört ittak gyanakvással szemlélik az egyre divatosabb ízesített söröket. Pedig ez a sörtípus a sörforradalom egyik lényeges újítása.
A sörléhez adott gyümölcs mindig is számos előnnyel járt, így a gyümölcs további erjeszthető cukrokat ad a sörhöz, növelve tápértékét és alkalmasint elfedi ízhibáit.
Van az úgy, hogy az ember lemarad valamiről. Nekem például esélyem sem volt, hogy tegnap kiugorjak Mikulovba és megnézzem magamnak a Wild Creatures sörfőzdét.
Ha sörforradalom, akkor IPA! – vágják rá sokan a kérdésre, melyik az igaz craft. Pedig valójában ez sokkal inkább igaz az american pale ale-ra azaz az APA-ra.
Pilsen (Plžen) polgárai mindig lelkesen főzték a sört. A városban a 19. század elején kétszáznál is több sörfőzdét és házi sörfőzőt tartottak nyilván. A 19. század harmincas éveiben mégis megfogalmazódott egy új sörfőzde alapításának gondolata.
Könnyű a borászoknak – állítják a sörészek – hiszen a szőlő fajtája alapján könnyedén csoportosíthatók a borok. Ezzel szemben a sörök osztályozása sokkal bonyolultabb.