Sörtípusok sokasága

Ha érdekelnek a különféle sörtípusok, hogy mi a különbség a különböző sörök között, itt választ találsz a kérdéseidre. Az oldal folyamatosan bővül.

Gyümölcsös sörök

A sörléhez adott gyümölcs mindig is számos előnnyel járt, így a gyümölcs további erjeszthető cukrokat ad a sörhöz, növelve tápértékét és alkalmasint elfedi ízhibáit.

Russian Imperial Stout

A Russian Imperial Stout nem orosz sör, hanem egy sörtípus, melynek keresztatyja egy Albert Le Coq nevű, Poroszországban született belga kereskedő.

IPA-lexikon

Az intenzív komlóaromák, gyümölcsös ízek az IPA jellemzői, de a pontos ízprofilt nehéz meghatározni, mivel számos változat létezik a piacon.

A láger védelmében

Könnyű dicshimnuszokat zengeni az imperial stoutról, vagy az india pale ale-ről, akár az aromagazdagságról, akár a komló keserű erejéről van szó.

A magyar porter

Lám, lám: a címke tanúsága szerint valamikor Kőbányán is főztek porter sört.

Desszertsör – kettő az egyben

Az utóbbi idők nagy találmánya a desszert sörök sokasága, melyek sörbe álmodják kedvenc desszertjeinket.

Sörök sokfélesége

Ha érdekelnek a különféle sörtípusok, hogy mi a különbség a különböző sörök között, itt választ találsz a kérdéseidre. Az oldal folyamatosan bővül.

Kukorica a sörben

A hazai sörivók hajlamosak mint a véres kardra tekinteni egy sörre, ha van benne kukorica, pedig a dolog ennyire nem ördögtól való.

Pilseni sikerek

A Pilsner Urquell ma is a egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb láger sör a Cseh Köztársaságban és világszerte egyaránt.

Egy divatos IPA

A kézműves sörfőzésre jellemző, hogy fittyet hány a szabályokra. Nem véletlen, hogy egyre nehezebb a kraft-sörök kategorizálása.

Berliner Weisse

Az 1800-as években Berlinben igen sokféle sört főztek, köztük búza és barna söröket, de készült angol jellegű ale is – valamennyi felsőerjesztéssel.

A sör tiltott neve

A milk stout elnevezést mivel nem tejjel készült a sör betiltották, így aztán Angliában vagy „cream” vagy „sweet” stoutnak nevezik.

Négy állati sör

Két lelkes ember, Erwin és Nataly Agner gyermekkori álma, hogy saját sörfőzdét szerezzenek, vált valóra New Hampshire-i Nashuában.

Ami késik, nem múlik

Van az úgy, hogy az ember lemarad valamiről. Nekem például esélyem sem volt, hogy tegnap kiugorjak Mikulovba és megnézzem magamnak a Wild Creatures sörfőzdét.

Sörök hosszú sorban

A sör primordiális kultúrjavaink legrégebbi darabja, Váncsa István szerint. A tétel bizonyításául álljanak itt a sör különféle nyelvi elnevezései.

Prahva a projektsör

Amikor tavaly piacra került a tízes Staropramen projektsör a négy százalék alkoholtartalmú Praha, igen lesújtó kritikákat kapott.

Most, az új cseh komló

A Bohem Brewery észak-londoni sörfőzde limitált szériás, egykomlós, hidegkomlózott 4,5 százalékos cseh lágert dobott a piacra.

Ez mind sör

Az alábbi felsorolás teljesen önkényes válogatás, amit egyszer talán még majd folytatok. Addig is, jó szórakozást!

Füstös sör

Manapság a malátázáskor az árpát kemencében szárítják, szabályozott körülmények között, de egykor a sörfőzők nyílt tűzön szárították malátájukat.

Sör és terroir

A terroir a borvilágból kölcsönzött kifejezés, de egyre gyakrabban hajsználják a sörfőzők is.

Tízesek szép sorban

A Kupi.cz vásárlói magazin szerkesztősége az ötöt tesztelt a legnagyobb mennyiségben eladott cseh tízes sörök közül.

Azok a remek restauráciák

A vasút hőskorában a vonatok sok időt töltöttek a nagyobb állomásokon, az utasok addig a restiben akár meg is ebédelhettek.

A kocsma bukéja

Amióta tilos a vendéglátóhelyek belső tereiben dohányozni, már távolról sem annyira szórakoztató a kocsmázás.

American Pale Ale

Ha sörforradalom, akkor IPA! – vágják rá sokan a kérdésre, melyik az igaz craft. Pedig valójában ez sokkal inkább igaz az american pale ale-ra azaz az APA-ra.

Fekete-e a Schwarzbier?

A sötét szín magas alkoholtartalmat sejtet, pedig a Schwarzbier általában csak annyira erős, mint egy pilseni.

Nyitásra várva

Elég régóta home office-ban dolgozom, szóval joggal gondoltam, hogy a kijárási korlátozások nekem aztán meg se kottyannak.

Balti porter vs sötét duplabak

A balti porter tulajdonképpen egy hibrid sör, mely az angol eredetinél erősebb, de jellemzően alsóerjesztéssel készítik.

Prágai sörmaraton

Prágába számtalan honfitársunk kizárólag, sörözni indul, vagy ha mégsem, azért néhány sör városnézés közben biztos lecsúszik.

Pilseni az ősforrásból

Pilsen (Plžen) polgárai mindig lelkesen főzték a sört. A városban a 19. század elején kétszáznál is több sörfőzdét és házi sörfőzőt tartottak nyilván. A 19. század harmincas éveiben mégis megfogalmazódott egy új sörfőzde alapításának gondolata.

Nem minden láger pilseni

Könnyű a borászoknak – állítják a sörészek – hiszen a szőlő fajtája alapján könnyedén csoportosíthatók a borok. Ezzel szemben a sörök osztályozása sokkal bonyolultabb.

Export, egy valaha volt sörtípus

Dortmund nem csak Németország és Európa legnagyobb sörgyártó városa, de egy jellegzetes alsóerjedésű sörtípus névadója is.