Olvasási idő: 2 perc

A belga Baarle-Hertog és a holland Baarle-Nassau egy egészen rendkívüli „enklávé-komplexum” huszonkét belga és nyolc holland enklávéval – a világ összes enklávéinak körülbelül felével. Ebben a faluban természetesen van sörfőzde is, amely a belga enklávéban, Baarle Hertogban található, egy darab belga földterületen, amelyet teljesen körülölel Hollandia.

Baarle-ben egy „bejárati ajtó szabály” (voordeurregel), azaz az határozza meg, hogy melyik országban található egy ház, hogy a bejárati ajtó melyik országban van. Egy sztori szerint, az egyik határkiigazítás után egy öreg belga hölgy rájött, hogy a bejárati ajtaja Hollandiába került. Büszke belgaként felcserélte az ajtót a bal oldali ablakkal,  és ezzel gyakorlatilag visszaköltöztette a házat Belgiumba.

A Brouwerij De Dochter van de Korenaar tulajdonosa Ronald Mengerink holland, egyértelmúen egy belga enklávéban főz sört. Söreinek francia neve van, sokat közülük amerikai élesztőfajtákkal készít, de ezen kívül is a legtöbb söre nem illik semmilyen megszokott stílusba, legyen szó komlós sessionről, klasszikus belgákról, vagy magas alkoholtartalmú, hordóban érlelt kísérletről.

Egyik legsikeresebb söre a Passe-Partout ami egy gluténmentes session IPA, amelyet a citrusfélék, a trópusi gyümölcsök és a fenyő ízei jellemeznek. Nevét egy francia kifejezésről kapta, amely egy mesterkulcsra utal, amely bármely zárat kinyit. A jó zárra szükség is van, mivel a pincében mintegy 450 hordó egyedi és különleges receptúrájú sör érlelődik – mindegyike igazi pincekincs.